J. Joksimović: Strategija podigla očekivanja svih, to je dobro i motivišuće

06. februar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Strategija podigla očekivanja svih, to je dobro i motivišuće

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je EU Strategijom za proširenje uputila snažnu političku poruku „evropskom Balkanu“, posebno Srbiji, koju je prepoznala kao lidera ovih procesa u regionu.

Ona je, na konferenciji za štampu, istakla da je ovo jedna od najsnažnijih pozitivnih poruka koje je Srbija od EU dobila od trenutka početka evropskih integracija.
„Današnje objavljivanje Strategije proširenja posebno sa fokusom na Zapadni Balkan, bolji naziv bi bio, na osnovu sadržaja dokumenta, proširenje na evropski Balkan. Ona pokazuje da je Srbija zaista puno uradila, da je još puno posla pred nama, ali da su napori vrednovani na pravi način“, objasnila je Joksimović.
Ocenila je da strategija predstavlja dodatni podstrek za Srbiju kao zemlju koja je prepoznata kao lider procesa, kojim ima dodatnu motivaciju u reformskim naporima koji su preduzeti. Rekla je da je Srbija prepoznata kao lider procesa, u kojem je napredovanje zasnovano na osnovu sopstvenih zasluga.

Joksimović je kazala da je zadržan vremenski okvir 2025. godina, koji je dao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker na svojevremenu inicijativu da treba da dobijemo jasniji okvir predsednika Aleksandra Vučića.
„Ova strategija je razrada Junkerove liderske i vizionarske izjave. Uverena sam da će epilog biti dobar. Ova strategija, pre svega za nas, ali i za druge u regionu, može biti samo motiv da više i brže radimo u korist građana“, navela je Joksimović.

Strategija, prema njenim rečima, pokazuje i da je EU došla u fazu kreiranja, to jest reinvencije sopstvene regenerativne agende, da uviđa da mora da bude ujedinjena, solidarnija, demokratičnija kako bi bila spremna da primi potencijalne članice 2025. godine. Verujemo, dodala je, da će Srbija biti ta, ako ispuni sve uslove, koja će moći da postane članica.

Kako je rekla, uslovi su jasni i poznati i nije tačno da strategija donosi nove uslove.
„Uslovi su sadržani u pregovaračkom okviru i ne menjaju se“, naglasila je Joksimović dodajući da Strategija samo pojašnjava čitav niz aktivnosti i smešta ih okvirno, nabraja aktivnosti koje mogu da pomognu da dođe do toga da naša zemlja bude spremna za članstvo do 2025. godine.

Ukazala je da je Strategija podigla očekivanja kod svih, što ne mora biti loše, kako očekivanja građana prema vladi, očekivanja građana od EU, ali i EU od vlada u regionu, kao i vlada od Unije. To je dobro i motivišuće, uverena je Joksimović.

To što je Srbija prepoznata kao lider procesa ne znači obeshrabrenje drugih, naglasila je ona, dodajući da zdrava atmosfera napretka može da deluje stabilizujuće na ceo region. „To je, naprotiv, dobra šansa i mogućnost da u prosperitetu, miru i stabilnosti vodimo politiku bolje budućnosti građana koji su nam dali mandat“, kazala je Joksimović.

Istovremeno je poručila da ne bi volela da strategija bude razlog da radimo više, već se sve radi u interesu građana koji očekuju viši životni standard, bolju državu. „To su ciljevi gde EU pomaže da budemo brži i efikasniji“, zaključila je Joksimović.

(izvor: Tanjug)

 

 

 

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović

 

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović