Jelisejski sporazum može da bude uzor za region

26. januar 2018. | Beograd

Jelisejski sporazum može da bude uzor za region

Francuska i Nemačka ove sedmice obeležavaju 55. godišnjicu svog zvaničnog pomirenja, a Jelisejski sporazum može da bude uzor zemljama u regionu, rečeno je večeras na prijemu povodom tog značajnog jubileja u ambasadi Francuske u Beogradu.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni rekao je da se proslavlja istorija pomirenja između dve nacije. On je podsetio da su se Nemačka i Francuska, tada, kako bi izgradile mir, usredsredile na otvaranje Kancelarije za mlade i dodao da je ponosan što vidi da u Srbiji taj primer može da bude uzor.

Nemački ambasador Aksel Ditman podseća da je Jelisejski ugovor bio značajan i odlučujući za uspeh EU, a da su Nemačka i Francuska zajedno sa partnerima često naznačeni kao motor što, kako kaže, svakodnevno dokazuju zajedničkim projektima. „Verujemo da Jelisejski ugovor može uputiti signal u region Zapadnog Balkana. To je, s jedne strane, signal za saradnju kroz sprovođenje konkretnih projekata, ali radi se i o pomirenju dva naroda“, rekao je Ditman.

Ukazao je da nemačko-francuska Kancelarija za mlade koja je omogućila da se oko osam miliona mladih ljudi sretne, može da služi kao model Regionalnoj kancelariji za saradnju mladih (RYCO), a koja je osnovana putem Berlinskog procesa.  „Srbija igra veoma važnu ulogu u Berlinskom procesu i želim da zahvalim na toj podršci“, rekao je Ditman.

Na prijemu se obratila i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je istakla da Srbija danas pokazuje liderstvo u prepoznavanju važnosti regionalne saradnje, mira i stabilnosti. „To smo zaista nebrojeno puta pokazali. Vreme je da sarađujemo jer je to interes naših građana, ne samo obaveza koja proističe iz evropskog puta. Simbolika današnjeg dana je vrlo dobro razumljiva i jasna", rekla je Joksimović.

Ona je izrazila uverenje da će region pokazati da nije samo izvor potencijalne nestabilnosti, napomenuvši da neke zemlje u EU još uvek imaju takvu percepciju. Poručila je da region ima puno potencijala i može da doprinese još boljoj i uspešnijoj Evropskoj uniji. 

„Kad govorimo o evropskim integracijama nikada ne smemo da zaboravimo najveću vrednost, a to je ideja jedne ujedinjene i mirovne Evrope“, rekla je ministar.

Jelisejski sporazum su 1963. godine potpisali nemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsednik Šarl de Gol. Taj zajednički čin bio je važan osnov za nemačko-francusko prijateljstvo i važi za prekretnicu u odnosima dve zemlje na putu ka pomirenju i zajedničkoj evropskoj budućnosti.

(izvor: Tanjug)

 

 

Francuska i Nemačka obeležavaju 55. godišnjicu svog zvaničnog pomirenja

Francuska i Nemačka obeležavaju 55. godišnjicu svog zvaničnog pomirenja

 

Francuska i Nemačka obeležavaju 55. godišnjicu svog zvaničnog pomirenja

Francuska i Nemačka obeležavaju 55. godišnjicu svog zvaničnog pomirenja