J. Joksimović: Evropske integracije podržava 52 odsto građana

22. januar 2018. | Beograd

J. Joksimović: Evropske integracije podržava 52 odsto građana

 

Proces evropskih integracija podržava 52 odsto građana Srbije, a EU je prepoznata kao najveći donator naše zemlje, rekla je danas ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović. Kako je navela, ovi podaci rezultat su poslednjeg istraživanja javnog mnjenja koje je sprovelo Ministarstvo za evropske integracije, a od posebnog je značaja što posle dugo vremena podrška građana evropskim integracijama prelazi 50 odsto.

„Istraživanja javnog mnjenja radimo kao Ministarstvo na svakih šest meseci, u prethodnih godinu dana rezultati su bili 47, pa 49 odsto, a sada pokazuju 52. Posle dugo vremena smo prešli tih 50 odsto i vrlo sam zadovoljna zbog toga“, rekla je Joksimović nakon potpisivanja Sporazuma o donaciji sa ambasadorom Bugarske u Srbiji Radkom Vlajkovim. Ocenjuje da je velikoj podršci građana u procesu evropskih integracija i putu ka članstvu u EU, doprinela i politika regionalnog razvoja, održivog razvoja, pripreme za korišćenje fondova, prekogranične saradnje...


„Građani u procentu od 65 odsto podržavaju reformski proces nezavisno do pregovora sa EU. Oni na najpozitivniji način traže moderniju i efikasniju državu, a to je lakše i brže izvesti uz evropske integracije kao najbolji mehanizam reformi“, rekla je Joksimović.

Ona je podvukla i da rezultati istraživanja pokazuju da građani drugi put zaredom prepoznaju EU kao najvećeg donatora Srbije, te da najveći deo bespovratnih sredstava i razvojne pomoći dolazi iz EU.

„To je važno istaći, jer na osnovu toga možete donositi lične i političke odluke i možete prepoznati da li je evropski put najbolje srednjeročno i dugoročno rešenje u političkom, ekonomskom, bezbednosnom aspektu razvoja Srbije“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug