J. Joksimović: Očekivali smo više, dva poglavlja postala uobičajena dinamika

07. decembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Očekivali smo više, dva poglavlja postala uobičajena dinamika

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija očekivala i bila spremna da otvori tri poglavlja u pregovorima o članstvu u EU, te da smatra da bi to bilo fer.

Kako je dodala, i dva poglavlja već su postala uobičajena dinamika, kada je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima EU i Srbije.

Ministar je istakla da je Srbija temeljila svoja očekivanja, pre svega, na pozitivnim porukama koje su stizale iz EU - od predsednika EK Žan Klod Junkera, koji je, kaže, jasno označio Srbiju i Crnu Goru kao predvodnike procesa i založio se za brže otvaranje poglavlja, i od Federike Mogerini koja je iznela stav da je Srbija ostvarila ekstremno dobar napredak na polju reformi i integracija.

„Očekivali smo tri poglavlja, to je bila realna procena i to bi bilo fer, ali dobro... Mi nastavljamo naš pregovarački proces i sigurno da otvaranje i ova dva poglavlja značajno doprinosi daljem reformskom procesu“, rekla je Joksimović.

Joksimović je posebno zahvalila i Estoniji, koja do kraja godine predsedava EU i koja je, kaže, bila korektan predsedavajući iako nije imala temu proširenja na svojoj agendi i do poslednjeg trenutka ostavila mogućost državama članicama da daju podršku otvaranju i trećeg poglavlja.

„Sa naše strane, sva zahvalnost Estoniji za korektan pristup tokom predsedavanja, a to je bila i prilika da učvrstimo i razvijamo bilateralne odnose“, rekla je ministar.

Ona je zahvalila svim državama članicama koje su podržale otvaranje tri poglavlja, a posebno je istakla Holandiju - inače veoma zahtevnu u pogledu poglavlja 23 i 24, koja je, kaže, u poslednjem trenutku zauzela najispravniji stav - striktno ali fer, što znači da se, ukoliko se kriterijumi zadovolje, otvore poglavlja.

Joksimović je poručila da Srbija nastavlja svoj evropski put solidnom dinamikom, te da očekuje da ćemo sledeće godine, kada u prvoj polovini bude predsedavala Bugarska, a zatim i Austrija, dobiti veći zamajac.

Te dve zemlje su, kako je dodala, upravo stavile proširenje EU na agendu njihovog predsedavanja. Istakla je, takođe, da smo svesni da su reforme ključ uspeha i da reforme koje se sprovode u zemlji treba da dovedu do otvaranja, a onda i do zatvaranja poglavlja.

„Evropski put ostaje deo domaće razvojne politike i način i mehanizam kako da brže ostvarimo ono što smo obećali građanima“, rekla je Joksimović na otvaranju izložbe fotografija „Primenjena nostalgija“ u Galeriji Narodne banke Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da će se na Međuvladinoj konferenciji u Briselu 11. decembra dati komentari na poglavlja, napredak i pregovore, te da će otvaranje dva poglavlja poslati poruku o napretku u pregovorima.

„Ova očekivanja rukovodstva su uvek opravdano velika, ali uvek treba gledati dobru stranu, a otvaranje dva nova poglavlja su dobra strana“, rekao je Fabrici.

Fabrici je naveo da želi da uveri Vladu Srbije da sa evropske strane postoji čvrsta volja da se pregovori ne samo nastave, već i da napreduju.

„Otvaranje poglavlja održava ovu dinamiku pregovora, u ponedeljak ćemo otvoriti dva poglavlja, a uvek treba imati pred sobom krajnji cilj, a to je pridruživanje EU“, rekao je Fabrici.

Izvor: Tanjug

 

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe