J. Joksimović i Fabrici otvorili izložbu „Primenjena nostalgija“

07. decembar 2017. | Beograd

J. Joksimović i Fabrici otvorili izložbu „Primenjena nostalgija“

 

U Galeriji Narodne banke Srbije danas je otvorena izložba „Primenjena nostalgija“, na kojoj su prikazane fotografije Beograda i Talina, glavnog grada Estonije, države koja predsedava Evropskoj uniji do kraja godine.

 Izložbom, koju su danas otvorili ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, obeležava se kraj šestomesečnog predsedavanja Estonije Uniji.

 Otvarajući izložbu, ministar Joksimović istakla je da su autori uradili dobar i lep posao.

„Bila sam nekoliko puta u Talinu, i zaista ima delova tog grada koji podsećaju na Beograd, posebno Novi Beograd. Uživaćete na ovoj izložbi“, rekla je ministar.

 Ona je zahvalila ambasadorima iz Holandije, Slovačke, Portugalije, Poljske i predstavnicima drugih ambasada, koji su došli na otvaranje izložbe.

 Takođe, zahvalila je Estoniji koja je, kako je rekla, tokom šestomesečnog predsedavanja EU bila korektan partner, iako nije imala temu proširenja na svojoj agendi.

 Ambasador Fabrici je istakao da kada bilo ko iz Beograda ode u bilo koji grad širom Evrope može da prepozna jedan delić svog doma.

„Upravo ovakve kulturne veze šalju poruku da ljudi iz Srbije mogu da se osećaju kao kod kuće u celoj Evropi“, podvukao je Fabrici.

Postavka obuhvata fotografije autora iz Srbije Marka Nikolića i fotografa iz Estonije Raita Tulasa, a deo je projekta „Primenjena nostalgija“, koji traje već deceniju, a koji je zamišljen kao serija zajedničkih izložbi dva fotografa, po jednog iz Srbije i države predsedavajuće EU.

 Time se unapređuje kulturna saradnja zemalja, promoviše Srbija u EU, kao i zemlja predsedavajuća u EU, kao i evropske ideje, vrednosti i saradnja sa državama članicama Unije.

Autor fotografija iz Srbije Marko Nikolić boravio je u Talinu tokom jula ove godine, gde je fotografisao mesta, događaje i ljude koji su ga podsetili na Beograd.

 Krajem juna, autor iz Estonije Rait Tulas posetio je Beograd, fotografisao grad i njegove žitelje objektivom  „nostalgičnog“ fotografa.

 Izložba je postavljena do 19. decembra, radnim danima od 10 do 18 sati.

Izvor: Tanjug

 

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe