Odluka EU: Sa Srbijom se otvaraju poglavlja 6 i 30

06. decembar 2017. | Beograd

Odluka EU: Sa Srbijom se otvaraju poglavlja 6 i 30

 

EU je formalno donela odluku o otvaranju poglavlja 6 i 30 u pregovorima sa Srbijom. Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu usvojili su zajedničku pregovaračku poziciju EU, o kojoj je dogovor postignut prethodno na nivou radne grupe, čime je praktično učinjen i poslednji korak u proceduri za otvaranje poglavlja 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Estonija, kao zemlja predsedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena nova poglavlja, za ponedeljak, 11. decembar, u Briselu. Na konferenciji će, uz delegaciju Srbije i Evropske komisije, učestvovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Srbija je u Brisel dostavila i pregovaračke pozicije za poglavlja 33 o budžetskim i finansijskim odrednicama, poglavlje 13 o ribarstvu i 9 o finansijskim uslugama, ali o otvaranju ovih poglavlja još nije postignuta saglasnost između zemalja članica.

„Ja zaista ne smem da budem zadovoljna time i ne samo ja, nego mi kao zemlja ne smemo da budemo zadovoljni sa, u ovom trenutku, dva otvorena poglavlja jer smo bili u potpunosti spremni za najmanje tri poglavlja“, rekla je za Dnevnik RTS ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Prema njenim rečima, na takav zaključak upućivala je retorika koja je dolazila od evropskih zvaničnika, počevši od predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, koji je govorio o posebnom napretku Srbije, visoke predstavnice Mogerini koja je nedavno rekla da je prepoznat ekstremno dobar napredak Srbije, pa do nekih drugih država članica.

„Ja nikada nisam davala nerealne procene, zato sam i govorila o tri poglavlja jer vrlo sam oprezna u upravljanju očekivanjima kod građana“, istakla je Joksimović i poručila da je, bez obzira što ne možemo da budemo u potpunosti zadovoljni, dobro da dinamika  procesa nije prekinuta.

„Samo želim da verujem da to nije politički signal usporavanja Srbije na evropskom putu, jer bi to bilo u kontradikciji sa svim ovim o čemu smo pričali, najavama iz EK i zemalja članica, ali u svakom slučaju dinamika postoji, dinamika je ostala ista. Ja sam verovala i mislila da je fer da bude ubrzana jer smo, mislim, radili dobro“, dodaje Joksimovićeva.

Zaključno s poglavljima 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od ponedeljka imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja već preliminarno zatvorena.

Izvor: RTS