J. Joksimović: Uposliti politiku proširenja, da ne ode u penziju

04. decembar 2017. | Budimpešta

J. Joksimović: Uposliti politiku proširenja, da ne ode u penziju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da politika proširenja Evropske unije „neće otići u penziju“ ocenjujući da su zemlje Višegradske grupe (V4) na sastanku u Budimpešti pokazale da „razumeju da je proces proširenja jedna od vitalnih i važnih politika EU“.

Joksimović je za Tanjug rekla da je zahvalna što je Srbiji ukazana čast da kao zemlja kandidat prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe koji je danas održan u mađarskoj prestonici.

„Mislim da smo to opravdali odgovornom i reformskom politikom unutar zemlje, ali i veoma odgovornom politikom očuvanja regionalne stabilnosti u regionu. To je interes svih i u tom smislu prepoznajem razloge zbog kojih je Srbija dobila čast da učestvuje na ovom formatu“, rekla je Joksimović.

Ona je ukazala i na značaj pravovremenog uključivanja kandidata za članstvo u važne teme za EU i države članice, kao što su budućnost EU, energetika i dalje proširenje.

„To pokazuje da je EU još uvek spremna da čuje druga viđenja i da na vreme pripremi i sebe i kandidate za neophodne reforme koje nosi svaki novi talas proširenja“, smatra ministar.

Predsedavanje Višegradskom grupom, koju čine Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka, početkom jula 2017. godine preuzela je Mađarska na sledećih godinu dana.

(izvor: Tanjug)