Program Evropske unije za mlade državne službenike na Zapadnom Balkanu

01. decembar 2017. | Beograd

Program Evropske unije za mlade državne službenike na Zapadnom Balkanu

Program Evropske unije za mlade državne službenike na Zapadnom Balkanu je prilika da petoro mladih ljudi učestvuje u programu obuke na pariskom univerzitetu Sciences Po i na Koledžu Evrope u Brižu, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Govoreći na svečanosti u EU Info centru, Fabrici je ocenio da će petoro službenika Ministarstava za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva finansija imati i dobru priliku za stvaranje profesionalnih i ličnih veza sa kolegama iz regiona.

Evropska unija uvek ulaže u nove generacije kao pokretačke snage sutrašnjice koje treba da počnu da razmišljaju na evropski način i da imaju kapacitet da rade sa kolegama širom regiona.

Suština ovog projekta je unapređenje i jačanje administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika na Zapadnom Balkanu i jačanje regionalne saradnje kao važnog katalizatora u procesu evropske integracije, izjavila je državni sekretar Ministarstva za evropske integracije Anja Rović dodajući da će polaznici osim četiri nedelje u Parizu i Brižu, ići i na razmenu u regionu na proleće iduće godine.

Ona je dodala da će program doprineti ličnom razvoju polaznika, koji već učestvuju u strateškom planiranju u svojim ministarstvima i doprinose radu pregovaračkih grupa ali i unapređenju i jačanju administrativnih kapaciteta njihovih institucija kroz zajednički rad na reformi javne uprave.

Direktorka Britanskog Saveta u Srbiji Kler Sirs je podsetila da ta organizacija sprovodi program za mlade profesionalce za EU. Britanski Savet na Zapadanom Balkanu, naglasila je, podržava vlade u sprovođenju reformi, izgradnji kapaciteta državnih institucija i razvoju veština  mladih, a ovim projektom se pokrivaju sve tri oblasti.

 

(izvor: Fonet)