Španija se nada da će Srbija uskoro postati član EU

30. novembar 2017. | Beograd

Španija se nada da će Srbija uskoro postati član EU

Španija će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu evropskih integracija, izjavio je danas državni sekretar za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije Horhe Toledo, posle sastanka sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, i izrazio nadu da će Srbija uskoro postati članica Evropske unije.

Ministar Joksimović je na zajedničkoj konferenciji sa Toledom kazala da je Srbija od Španije dobila podršku za tri poglavlja čije se otvaranje očekuje do kraja godine i navela da je u međuvremenu Srbija poslala još dve pregovaračke pozicije.

Prema njenim rečima, Španija je jedna od najaktivnijih podržavalaca daljeg proširenja EU, posebno kada je reč o Srbiji, navodeći da je naša zemlja, reformama i napretkom koji je postigla, zaslužila takvu vrstu podrške.

„Nadam se da ćete se uskoro priključiti Evropskoj uniji i da ću moju prijateljicu Jadranku (Joksimović) moći da vidim kao ministra članice EU“, rekao je  državni sekretar za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije.

On je istakao da Španija visoko ceni podršku Srbije na principijalnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta te zemlje i podvukao da Srbija i ubuduće može da računa da će Španija čvrsto podržati njenu teritorijalnu celovitost i suverenitet.

Primetio je da Srbija čini velike napore da se priključi evropskoj zajednici i da zbog toga zaslužuje „vetar u leđa” u vezi sa bržim priključenjem EU.

„Taj proces moramo da ubrzamo jer Srbija i Crna Gora nisu danas zemlje koje imaju samo perspektivu ulaska. One su čvrsto na tom putu i moramo malo da im damo vetar u leđa”, rekao je on, dodajući da Evropa i dalje treba da se gradi i da primi nove članove.

„Računamo da će u toj grupi biti Srbija“, istakao je Toledo.

Ministar Joksimović podsetila je da se Španija percipira kao izrazito prijateljska zemlja koja daje podršku Srbiji, poštuje njen teritorijalni integritet i podržava njenu poziciju po pitanju Kosova i Metohije.

Ona je ukazala i da Srbija takođe poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet Španije.

Zahvalila je Toledu na stavu da treba da se poštuje princip ispunjenosti kriterijuma i vrednovanja svakog kandidata za članstvo pojedinačno, jer, kako kaže, nije zagovornik toga da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da budu „primljene u EU kao paket“.

„Ne zato što mislim da drugi to ne zaslužuju, ali mislim da je važno zadržati princip ispunjenosti kriterijuma. U tom smislu zahvaljujem na fer stavu da se meri napredak“, rekla je Joksimović.

U tom smislu, izjava Žan Klod Junkera, da Srbija i Crna Gora najviše napreduju, a koju neki žele da zaobiđu, je u Španiji prepoznata kao istinita i na činjenicama utemeljena izjava, dodala je Joksimović.

„To ne znači da smo mi uljuljkani i da ne radimo dalje. Puno posla je pred nama. Neke reforme smo tek započeli. Uradićemo sve što je do nas da ispunimo reformski proces koji smo zacrtali zbog građana Srbije i nadam se da će to rezultirati brzom dinamikom otvaranja poglavlja“, rekla je ministar.

Ona je izrazila nadu da će u 2018. godini biti realizovan susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Marijana Rahoja, što će, kaže, biti dobro za političku i ekonomsku saradnju dve države.

Kaže i da bi bilo korisno za jačanje privredne saradnje i snaženje odnosa ukoliko bi se uspostavila avio linija između dve države.

Izvor: Tanjug