J. Joksimović: Novi rok za usklađivanje sa zakonodavstvom EU – kraj 2021. godine

24. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Novi rok za usklađivanje sa zakonodavstvom EU – kraj 2021. godine

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija započela treću reviziju Nacionalnog dokumenta za usvajanje pravnih tekovina EU, kojim se Srbija obavezuje da će do 2021. godine u potpunosti uskladiti svoje zakonodavstvo sa Evropskom unijom.

Joksimović je u intervjuu za RTV navela da je pre nekoliko godina usvojen dokument koji obavezuje da Srbija u potpunosti uskladi zakonodavstvo sa EU do kraja 2018. godine, ali da je to bio, kako je rekla, verovatno ambiciozan rok.

„Pošto su se okolnosti menjale, revidirali smo akcione planove i datume, a nedavno smo počeli treću reviziju Nacionalnog dokumenta za usvajanje pravnih tekovina i sada je određen realističniji rok, a to je kraj 2021. godine“, objasnila je Joksimović.

Ona je dodala da je postojeći Akcioni plan, koji kako je rekla, još nije revidiran, predviđao ustavne reforme do kraja 2017. godine, koje se tiču ciljanih reformi pravosuđa - u načinu izbora tužilaca i sudija, u cilju veće nezavisnosti i efikasnosti.

Joksimović je navela da kao politikolog ne razume dramu u javnosti oko promene Ustava, napominjući da je u društvu stvorena atmosfera da je Preambula skriveni motiv u promeni Ustava koji koči sve promene.

„Lično mislim da ima ozbiljnih propusta u tekstu Ustava koji se ne odnose na Preambulu i izbor pravosudnih funkcija, ali ne treba da pravimo paranoju da je Preambula razlog zašto se nešto odlaže. Suština sveobuhvatne promene Ustava nalaže širi diskurs debate, to je participativni proces u kojem treba da učestvuju svi“, rekla je ministar Jadranka Joksimović.

Izvori: Radio-televizija Vojvodine (emisija Politbiro), Tanjug