J. Joksimović: Proces EU integracija ide solidnim tempom

24. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Proces EU integracija ide solidnim tempom

Proces približavanja Evropskoj uniji ima solidan tempo i evropske integracije ubrzavaju i donose dinamiku procesu unutrašnjih reformi, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. 

Joksimović je za RTV rekla da je u evropskim integracijama ključna reč proces koji nije uvek istog tempa, kao i da bi određene reforme dugo čekale da nemamo dinamiku koju nam daju evropske integracije.

Na konstataciju novinara da su pojedine zemlje brže završile taj proces, Joksimović je navela da je okruženje drugačije i da je u samoj EU došlo do bitnih promena u poslednjih 10 godina naglašavajući da proces evropskih integracija nije imun na dešavanja u međunarodnoj politici. „Ne zaboravite da svi dugo govore o zamoru od proširenja koji nije ništa drugo nego sintagma koja treba da objasni da su građani pojedinih članica EU zaboravili koje su koristi dobili članstvom u EU i počeli da proces proširenja tretiraju kao teret koji će opteretiti njihove države. To nije do kraja istinito jer je svako proširenje donosilo korist starim članicama“, rekla je Joksimović.

Kada se govori o dinamici, treba razumeti duh vremena, splet ekonomskih, političkih i drugih procesa u državama članicama. „Nisam osoba koja smatra da frustracije, koje su nesumnjivo deo procesa integracija  - zbog tempa i očekivanja, treba da prevladaju u procesu koji je sam po sebi zahtevna stvar, a ništa ne možete da promenite preko noći. Bitan je čitav niz malih koraka, a poglavlja su ti koraci kojim idemo nesumnjivo u pravcu članstva“, navela je ministar. 

Joksimović se osvrnula i na poglavlje 27 koje se tiče ekoloških standarda i zaštite životne sredine, a koje, kako kaže, neće doći na red još neko vreme jer je finansijski zahtevno i komplikovano. „To poglavlje zahteva uvođenje novih skupih standarda protiv zagađenja životne sredine. Privreda će, kao najveći zagađivač, snositi najviše obaveza iz tog poglavlja, a to je dobar način da rešimo stvar u pozitivnom pravcu i smanjimo troškove dolaskom stranih investitora koji već poseduju potrebne tehnologije za zaštitu od zagađenja“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je jedan od najvećih izazova koji se tiče poglavlja 27 upravljanje otpadom i otpadnim vodama i da će u toj oblasti biti potrebno da se uloži nekoliko milijardi evra. Ta sredstva ne bi trebalo posmatrati kao trošak već kao investiciju u zdravlje ljudi i poboljšanje kvaliteta života.

Izvori: RTV - emisija "Politbiro", Tanjug