J. Joksimović: Paket aranžman za EU usporava Srbiju

17. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Paket aranžman za EU usporava Srbiju

Kada je reč o pristupanju EU, „paket aranžman“ Zapadnog Balkana znači usporavanje Srbije u tom procesu, i razočarana sam što se juče u Briselu govorilo o tom paketu, a ne o SSP-u koji se tiče svih važnih reformi, rekla je danas za RTS ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.


Mi znamo da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na putu ka EU i da Srbija i pre 2025. godine može da postane njen član, precizirala je ministar. Umesto toga govorilo se o paketu Zapadnog Balkana. Pri tome, ne razumem zašto se traži od Srbije da pokaže neophodnost regionalne saradnje, jer smo mi - i posebno predsednik Aleksandar Vučić, nebrojeno puta pokazali da produkujemo stabilnost, naglasila je ministar i navela da istovremeno nije čula da je Federika Mogerini osudila retoriku koja je ovih dana stizala iz BiH, to jest, od Bakira Izetbegovića, rekla je Joksimović.


U tom kontekstu, resorni ministar smatra da je juče u Briselu tema trebalo da bude Srbija i naš Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) gde je, kako ocenjuje, trebalo je da se priča o tome, odnosno, o pravnim, administrativnim i ekonomskim reformama koje se sprovode.


Ona je istakla da ne zna koliko je dobar taj regionalni pristup, ali kako kaže, ako je to pristup EU, mi ćemo morati da se prilagodimo,  „ali to ne znači da imamo obavezu da kažemo da smo time zadovoljni“.


Na pitanje da li su njene zamerke upućene samo na račun predstavnika EU ili i na račun premijerke Brnabić, budući da je ranije izjavila da se ne slaže sa premijerkinom izjavom da nije važno koliko je poglavlja otvoreno, ministar Joksimović odgovara:


„Kao ministar za evropske integracije, ne smem da dozvolim u ime svih koji se bave tom oblašću da kažem da je svejedno da li ćemo otvoriti jedno ili četiri poglavlja“, kaže Joksimović i dodaje da je otvaranje poglavlja dokaz da se radilo na reformama.


Ona je istakla i da, budući da je prepoznat ekstreman napredak, očekuje da će Srbija otvoriti najmanje tri poglavlja do kraja godine.

„Sve drugo bi bilo tumačeno kao usporavanje procesa evropskih integracije“, kaže resorni ministar.

Izvori: Tanjug i RTS