J. Joksimović: Najmanje o Srbiji, a najviše o paketu Zapadnog Balkana

16. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Najmanje o Srbiji, a najviše o paketu Zapadnog Balkana

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas, odgovarajući na pitanje Tanjuga, da je iznenađena porukama koje su poslate nakon Saveta za praćenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), jer se najmanje pričalo o Srbiji, a najviše o paket aranžmanu regiona Zapadnog Balkana.

„Dakle, po mom mišljenju, a predsedavala sam više puta Savetom SSP-a, promašena je tema sastanka. Najmanje se pričalo o Srbiji i našim merama i koracima u sprovođenju SSP-a, uzimajući u obzir i sve dobre, ali i problematične aspekte, a najviše se govorilo o paket aranžmanu regiona Zapadnog Balkana i dijalogu između Beograda i Prištine“, rekla je Joksimović za Tanjug.

Ona ima utisak da je svima „bilo neprijatno“ da pominju lidersku poruku predsednika Evropske komisije (Žan-Kloda) Junkera o „frontranersima Srbiji i Crnoj Gori“, te da sa razočaranjem i ona i svi koji se bave evropskim integracijama u Srbiji, primaju izjavu Mogerini i Hana da strategija koju je Junker najavio za 2018. godinu, neće sadržati odredbe o Srbiji i Crnoj Gori kao trenutnim liderima procesa reformi i pregovora sa EU.

„Žao mi je što nisu podržane liderske sposobnosti EU koje je nagovestio Junker, i koji je u Srbiji, ne kalkulišući sa trajanjem sopstvenog mandata, prepoznao deo sadašnjih i budućih liderskih sposobnosti EU. Imam utisak da su se izjave svele na ponovno uvođenje principa paket prijema, koji usporava Srbiju, i da se zanemaruje najvažniji kriterijum pregovora - napredak prema ostvarenim rezulatima u ispunjavanju kriterijuma", navela je Joksimović.

Što se tiče broja poglavlja koja će se otvoriti, Joksimović ističe da ona ne misli kao premijerka da nije važno da li ćemo otvoriti jedno ili četiri poglavlja, jer, kako ističe, otvaranje poglavlja jeste i trebalo bi da bude faktički dokaz ocene da se radilo na uvođenju novih standarda i reformi u različitim oblastima.

„Zato očekujem da će biti otvoreno najmanje tri, a možda i četiri poglavlja. Sve ispod tri poglavlja bi bio signal usporavanja Srbije na evropskom putu", smatra Joksimović.

(izvor: Tanjug)