J. Joksimović: Ambasadori treba da budu agilni,ali na pravu temu

06. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Ambasadori treba da budu agilni,ali na pravu temu

Strani ambasadori u našoj zemlji treba da budu agilni, ali na pravu temu, istakla je ministar Jadranka Joksimović i poručila da Srbija ne menja svoj spoljnopolitički prioritet, a to su evropske integracije, te da je u interesu naše zemlje da razgovara sa svima.


Povodom izjava više stranih diplomata koje su se mogle čuti u prethodnih nekoliko nedelja, a odnosile su se i na unutrašnje stvari Srbije, Joksimović je navela da prvo treba definisati temu o kojoj se razgovara.


Objasnila je da je u nekim od tih izjava videla da se one ne odnose samo na Srbiju, već se, kaže, šalju bilateralne poruke preko Srbije.

„Volela bih da ambasadori koji su vrlo agilni i ažurni u Srbiji, a volela bih i da nastave tako, ali u odnosu na pravu temu, koju imamo želju da dogovorimo, da u odnosu na nju napredujemo, bilo na bilateralnom, bilo na multilateralnom nivou“, rekla je Joksimović za Tanjug.

Ministar Joksimović je podsetila na verbalnu konstrukciju - „Hajde da razgovaramo, pre nego što počnemo da komuniciramo“, i istakla da to najbolje opisuje iskrenu i poštenu poziciju Srbije koja pokušava u direktnoj komunikaciji i sa članicama EU i sa onima koje to nisu da objasni svoju poziciju.

„Mislim da je važno da nastavimo u tom tonu, mi, jer je rešenje kod nas“, rekla je ministar.


Prema njenim rečima, uloga ambasadora danas jeste i promocija kulturne i ekonomske diplomatije na bilateralnom nivou, a kada su u pitanju osetljiva visoko politička pitanja ističe:


„Nije dobro da se zaključuje na osnovu interpretacije medija šta je neko od ambasadora rekao“.

„Mislim da je važno da razgovaramo, pre nego što počnemo da komuniciramo kroz medije, posebno kada su u pitanju teme visoke politike koje su, u zakomplikovanim međunarodnim odnosima kakvi danas jesu, zaista vrlo osetljive teme. Ja tu ne govorim ni o jednom ambasadoru posebno, niti o bilo kom zvaničniku posebno, jer je poruka zapravo upućena svima, a Srbija je kranje poštena i fer jer smo mi dobro naučili lekciju da je poštenje najbolja politika i da je iskrenost najbolja politika“, istakla je Joksimović i dodala da Srbija u tom smislu nije zatvorena za komunikaciju.


Prema njenim rečima, nije praksa u nekim drugim državama da ambasadori mogu baš često da viđaju najviše državne zvaničnike.


„U Srbiji to nije problem. Ne mislim da je to loše, iako ćete nekog iskusnog diplomatu koji se poziva na reciprocitet čuti da ni to nije uvek najbolja praksa. Ali, ja mislim da je naša otvorenost dobra i da poziv za razgovor zapravo govori o tome koliko mi želimo da budemo deo nekih rešenja, a ne deo problema“, objasnila je ministar.

Ona je ocenila da je takav pristup jedini moguć i dobar za Srbiju, koja treba da vodi računa šta je u njenom najboljem interesu, kao što i diplomate koje daju izjave vode računa o interesima njihovih zemalja.

Izvor: Tanjug