J. Joksimović: Do kraja godine najmanje tri poglavlja

06. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović: Do kraja godine najmanje tri poglavlja

Srbija do kraja godine može da otvori tri ili četiri poglavlja, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joskimović i ističe da je pregovaračka pozicija za Poglavlje 9, koje se odnosi na finansijske usluge, upućena Evropskoj komisiji u Brisel još pre nekoliko nedelja.

Joksimović je pojasnila da poglavlje koje će biti na dnevnom redu ne određuje Evropska komisija, već naša agenda, odnosno naše institucije i Pregovarački tim, koji rade na pripremi pregovaračkih pozicija, a koje prolaze određenu procedure od Konventa, preko parlamenta do Vlade, pa se onda šalje radnim telima u Brisel.


„Ja već više nedelja najavljujem da ćemo poslati, odnosno da smo poslali pregovaračku poziciju za Poglavlje 9, a onda vest iz krugova radnih tela u Briselu iz Evropske komisije predstavite kao ekskluzivu. To je čudna praksa u našim medijima“, rekla je Joksimović, dodajući da se na taj način menjaju teze, jer, kako kaže, poglavlje ne može biti otvoreno ako ga Srbija nije pripemila.

„Mi smo ga pripremili i poslali pregovaračku poziciju još pre tri nedelje i više. Mislim da će biti spremno za otvaranje ukoliko se ispune suštinski i proceduralni uslovi i od strane Evropske komisije“, rekla je ona.


Joksimović kaže da je set finansijskih usluga vrlo dobro razvijen u Srbiji i zato očekuje da ćemo imati dosta saglasnosti država članica, što znači da postoji mogućnost da i Poglavlje 9, pored poglavlja 6, 30 i 33 bude otvoreno.

Objašnjava da će potrošači i korisnici finansijskih usluga iz bankrastva, osiguranja, platnog prometa biti zaštićeniji i da će ta oblast biti unapređena.


„Postoji mogućnost za razvoj sistema dobrovoljnih penzijskih fondova, zatim povećanje nivoa zaštite svih korisnika paketa usluga bankarskih kredita, osiguranja, platnog prometa, tako da je to jedno poglavlje koje je konkretno i dodatno će urediti set finansijskih usluga na našem tržištu“, istakla je ministar.


Ona je istakla da je danas završena procedura u parlamentu i za Poglavlje 13 - ribarstvo, i istakla da će naša pregovaračka pozicija biti usvojena na idućoj sednici Vlade, a onda će biti poslata u Brisel.

„Vrlo je važno to poglavlje jer smanjuje prostor za nelegalno ribarstvo i uvodi lovni sertifikat, još više se mogu koristiti fondovi za unapređenje ribarstva i ribnjaka“, dodala je Joksimović.

Joksimović je rekla i da će „non-pejper“ o ispunjavanju akcionih planova iz poglavlja 23 i 24 uskoro biti, verovatno sredinom novembra ili krajem novembra pred zemljama članicama i misli da će biti dovoljno dobar u odnosu na sve aktivnosti koje je Srbija imala.


Podsetila je da je za Poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo, pregovaračka pozicija poslata tokom leta, navodeći da ono uređuje jednak pristup tržištu i privlačenje investicija.

 
„Imamo i pregovaračku poziciju za Poglavlje 30 koje se tiče ekonomskih odnosa sa inostranstvom, koje predviđa da članstvom Srbije u EU, mi pristupamo svim aranžmanima koje imaju i evropske države sa trećim državama, što je takođe značajno i Poglavlje 33, koje se tiče finansijskih i budžetskih odredbi i odnosi se na korišćenje EU fodnova i dodatnu stabilizaciju finansijskih prilika“, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug