J. Joksimović i O. Kadik: Jasna podrška procesu EU i reformama

02. novembar 2017. | Beograd

J. Joksimović i O. Kadik: Jasna podrška procesu EU i reformama

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa senatorom i članom Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Senata Francuske Olivijeom Kadikom. Razgovarali su o saradnji dve države, jačanju bilateralnih odnosa, procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, reformama koje se sprovode, saradnji u regionu i drugim temama.  

Ministar za evropske integracije zahvalila je Olivijeu Kadiku na pomoći i podršci koju Srbija dobija od Francuske na putu ka članstvu u EU. Istakla je da će Srbija ostati pouzdan i kredibilan partner Evropske unije i da će aktivno učestvovati u rešavanju svih problema sa kojima se ona suočava, pre svega terorizma i migrantske krize.

Jadranka Joksimović naglasila je da je članstvo u EU strateški interes Srbije i da su evropske integracije najbolji mehanizam njenog sveukupnog razvoja. Ukazala je i da se naša država zalaže za princip po kome pojedinačni rezultati svake zemlje kandidata utiču na brzinu pristupanja Evropskoj uniji.

Za Srbiju je, navela je ministar za evropske integracije, saradnja ključni uslov stabilnosti, mira, razvoja i napretka regiona. Joksimović, međutim, ukazuje na potrebu da i ostali prihvate takva načela i konkretnim postupcima potvrde takva opredeljenja.

Senator i član Odbora za spoljne poslove, odbranu i oružane snage Olivije Kadik rekao je da je Srbija, za Pariz, važan činilac stabilnosti regiona. Ocenio je da je naša zemlja jasno pokazala sopstvenu proevropsku orjentaciju i iskazao pozitivan stav prema rezultatima reformi koje se sprovode, a koje će Francuska podržati. Kadik je ponovio podršku evropskim integracijama Srbije, koje će, kako je rekao, pozitivno uticati i na region, što je u interesu Evropske unije.

Ministar Joksimović i senator Kadik složili su se da su odnosi dve države dobri i da ima prostora za njihovo jačanje na svim nivoima.   

(izvor: Tanjug)