J. Joksimović na Sajmu knjiga - da razbijemo mitove o EU

27. oktobar 2017. | Beograd

J. Joksimović na Sajmu knjiga - da razbijemo mitove o EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović posetila je danas štand Ministarstva za evropske integracije na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga na kome je predstavila dve najnovije publikacije tog Ministarstva „Argumenti za Evropu" i „Mitovi o Evropskoj uniji“.


„Mi smo prvi put na Sajmu knjiga predstavili naše publikacije u formi promo materijala, koje su besplatne, koje bi na jedan prijemčiv način trebalo da pokažu našim građanima šta su argumenti za evropske integracije, a šta su neke zablude i mitovi kojima nismo opterećeni samo mi, već su bili i svi drugi koji su pre nas bili u procesu evrointegracija“, rekla je Joksimović.


Ona je zahvalila predstavnicima ambasada država članica EU koji su prisutvovali događaju, a među kojima su ambasadori Austrije, Bugarske, Portugala, Švedske i Holandije, predstavnicima ambasada, Mađarske, Francuske, Poljske, Rumunije, Španije i Delegacije Evropske unije.


„Njihovo prisustvo pokazuje da radimo zajedno i da pokušavamo da kroz zajednički rad približimo našim ljudima razloge zbog kojih je Srbija nedvosmisleno opredeljena za nastavak evropskog puta“, istakla je Joksimović.


Navodeći da se građani često pitaju šta imaju od procesa evrointegracija, ona je rekla da je upravo zbog toga resorno Ministarstvo objavilo dve najnovije publikacije -  „Argumente za Evropu“ i  „Mitove o Evropskoj uniji“.


Kako je obrazložila, prva publikacija sastoji se od tri segmenta - političkog i institucionalnog segmenta, ekonomskog segmenta,  u smislu ekonomskih benefita i koristi za naše građane i dela koji se tiče korišćenja fondova Evopske unije.


„U sumarnom delu smo naveli koje su to konkretno koristi od članstva Srbije u EU po svih 35 poglavlja koja se direktno tiču građana Srbije“, rekla je Joksimović.


Govoreći o publikaciji „Mitovi o Evropskoj uniji“, ona je kao primer navela „Mit 3“, koji kaže da ćirilice neće biti ako Srbija postane članica EU.


„Ne samo da to nije tačno, nego će ćirilica biti jedno od zvaničnih pisama Evropske unije i srpski jezik će biti jedan od zvaničnih jezika Evropske unije“, istakla je Joksimović.

Ona je govorila i o „Mitu 13: Zbogom krivim krastavcima i kvrgavim šargarepama“.
„To je čuvena priča o standardizaciji svega, pa i poljoprivrednih proizvoda, što je naravno, daleko od istine“, rekla je Joksimović i navela da članstvo Srbije u EU, poljoprivrednim proizvođačima, između ostalog, garantuje očuvanje tradicionalnih načina proizvodnje, kao i pristup velikim fondovima EU za poljoprivrednu proizvodnju.

Izvor: Tanjug