Oprečna mišljenja o napretku u poglavljima 23 i 24

27. oktobar 2017. | Beograd

Oprečna mišljenja o napretku u poglavljima 23 i 24

Zaključak iz najnovijeg izveštaja koalicije prEUgovor je da u Srbiji nije bilo napretka u reformskim procesima kada je reč o sprovođenju obaveza u poglavljima 23 i 24. Pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković smatra, pak, da je objektivna ocena stanja u navedenim poglavljima da ima napretka.

"Ne bih mogla da se složim sa ocenom da ga nema uopšte odnosno dovoljno. Ali isto tako jeste činjenica da je još dosta toga ostalo da se uradi, kao i da ima kašnjenja u određenim aktivnostima i upravo je to razlog što planiramo sveobuhvatnu reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24", izjavila je Milenković u Novom danu, na televiziji N1.

Ona je dodala da će najnoviji izveštaj Evropske komisije biti objavljen sredinom novembra i kaže da je Srbija jedina zemlja, među onima koje pregovaraju o članstvu, koja objavljuje šestomesečan izveštaj Evropske komisije o napretku u poglavljima 23 i 24.

Kad je reč o izveštajima Evropske komisije, Milenković navodi da je jedan aspekt praćenje akcionih planova, a drugi je praćenje sprovođenja takozvanih prelaznih merila.

"Većinu aktivnosti gde je konstatovano kašnjenje mi smo uradili u periodu između dva izveštaja", tvrdi ona.

Izvor: N1