J. Joksimović i Florijan Han: Srbija pokazala da je posvećena regionalnoj stabilnosti

26. oktobar 2017. | Beograd

J. Joksimović i Florijan Han: Srbija pokazala da je posvećena regionalnoj stabilnosti

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala je sa poslanikom Hrišćansko-socijalne unije (CSU) nemačkog Bundestaga Florijanom Hanom o odnosima Srbije i Nemačke, mogućnostima za njihovo jačanje, procesu evropskih integracija Srbije, reformama u državi, situaciji u regionu i drugim temama.

Ministar evropskih integracija rekla je da je Nemačka najveći bilateralni donator razvojne pomoći Srbije - za poslednjih 15 godina izdvojila je 1,7 milijardi evra za brojne projekte. Zahvalila je na tome, ali i na podršci i pomoći koju od Nemačke dobijamo u procesu pristupanja EU. Sve to, prema rečima Joksimovićeve utiče na to da se Nemačka u našoj javnosti doživljava kao važan strateški partner.

Ministar Joksimović istakla je da je članstvo u Evropskoj uniji strateški interes Srbije, a da su evropske integracije najbolji mehanizam sveukupnog razvoja države. Ona očekuje da će Srbija, pored otvorenih 10 i privremeno zatvorena 2 poglavlja, do kraja godine otvoriti još nekoliko poglavlja za koja smo spremni.

„Za Srbiju je stabilnost regiona od velikog značaja“, naglasila je ministar evropskih integracija uz napomenu da saradnja preduslov mira, razvoja i napretka. Joksimović smatra da bi i ostali, poput Srbije, trebalo da pokažu takvu opredeljenost, koja je od značaja i za Evropsku uniju u celini.

Poslanik Bundestaga Florijan Han pohvalio je zalaganje koje Srbija, kao značajan faktor u regionu, iskazuje radi jačanja stabilnosti i postizanja konkretnih rezultata kroz reforme koje sprovodimo. Složio se da i drugi u regionu moraju da pokažu odgvornost i konstruktivan pristup zarad stabilnosti.  Uz konstataciju da veruje u evropsku budućnost Srbije, Han je pružio nedvosmislenu podršku nastavku procesa evrointegracija Srbije uveren da se naša zemlja pokazala kao aktivan i pouzdan partner EU.