J. Joksimović: Intenziviraćemo bilateralni dijalog sa članicama EU

23. oktobar 2017. | Varšava

J. Joksimović: Intenziviraćemo bilateralni dijalog sa članicama EU

Za Srbiju je veoma važno da sarađuje sa državama članicama Evropske unije i u tom smislu je značajno da razgovaramo sa Poljskom, od koje možemo mnogo da naučimo o procesu evropskih integracija i koja podržava proces proširenja Unije, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović u Varšavi.

Joksimović danas boravi u radnoj poseti Poljskoj gde je razgovarala sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Poljske Konradom Šimanjskim.

Nakon sastanka, Joksimović je u izjavi za Tanjug istakla da je Poljska važna država članica koja je ne samo jedna od trenutno vodećih država u Evropi po stopi rasta, već je primer izvanredne transformacije društva i države od kad je postala članica EU i dok se pripremala za članstvo. „Za nas je važno i počela sam da više „guram“ taj princip saradnje sa državama članicama, jer Brisel je uvek tu, on je institucionalno sedište EU, mi svakako sarađujemo sa Unijom na institucionalnom nivou, ali da bi ta saradnja imala pravog efekta moramo da razgovaramo sa državama članicama, da intenziviramo dijalog po svim pitanjima koja se tiču pregovora i bilateralnim pitanjima sa državama članicama“, rekla je Joksimović.

Ona je naznačila da smo možda i neopravdano zapostavili odnose sa Poljskom, koja je, kaže, izvanredan primer uspeha evropskih integracija i od koje može mnogo da se nauči o procesu pristupanja, a čije je iskustvo u korišćenju evropskih fondova, pretpristupnih i strukturnih, dragoceno.

Joksimović je posebno istakla da je Poljska svoju poljoprivredu razvila do maksimuma upravo koristeći fondove EU, a regionalni i lokalni razvoj stavila na pijadestal u procesu evropskih integracija i priprema za članstvo. „Sada naši građani koji možda dugo nisu bili u Poljskoj prosto ne bi prepoznali državu, koliki je to napredak i kolika je ukupna razvijenost države i društva u Poljskoj. Zato je za Srbiju kao zemlju kandidata važan primer Poljske“, navela je ministar.

Poljska je, apostrofirala je ona, jedna od zemalja koja principijelno podržava proširenje kao politiku EU. „Oni su jedna od država koja nije menjala stav po pitanju pozitivne uloge politike proširenja i u tom smislu imamo prostora sa njima dublje da radimo u tom pravcu", dodala je Joksimović.

Ministar je navela i da su Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka pokazale primer izvanredne regionalne saradnje u okviru Višegradske grupe, i pre nego što su postale članice EU, a i kasnije, u okviru Unije i naš je interes da politički i ekonomski više sarađujemo sa tim zemljama. „Primer saradnje Višegradske grupe, kao i saradnje nordijskih ili baltičkih zemalja vrlo je poučan za nas, ne samo za region, već i za Srbiju", podvukla je Joksimović.

Kako je rekla, Srbija jeste u regionu Zapadnog Balkana, ali je i sused sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, ima dobre kontakte sa Slovenijom, Austrijom, Poljskom, Češkom, Slovačkom i to je važan okvir naše spoljnopolitičke platforme. „To je prostor u EU koji zaista dobija zamah u pogledu razvoja i za nas je od velikog interesa da sarađujemo i politički i ekonomski sa ovim državama", kaže ministar.

Ona je prenela da je u razgovoru sa poljskim kolegom bilo reči i o političkim dešavanjima u EU, novoj strategiji proširenja o kojoj je govorio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i na koji način je to percipirano u državama članicama.

(izvor: Tanjug)