J. Joksimović i B. Merk o konkretnoj razvojnoj saradnji Srbije i Bavarske

19. oktobar 2017. | Beograd

J. Joksimović i B. Merk o konkretnoj razvojnoj saradnji Srbije i Bavarske

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ministrom za Evropu i regionalne odnose nemačke savezne pokrajine Bavarske Beate Merk. Razgovarale su o razvoju odnosa Srbije sa Nemačkom i Bavarskom, planovima i mogućnostima za dalju saradnju, evropskim integracijama Srbije, reformama koje se u našoj državi sprovode, odnosima u regionu i drugim aktuelnim temama.

Ministar za evropske integracije zahvalila je na pomoći i podršci koju Nemačka pruža Srbiji u procesu pristupanja EU. Najbolji dokaz za to jeste podatak da je ta država pojedinačno naš najveći bilateralni donator razvojne pomoći - u poslednjih 15 godina opredelila je 1,7 milijardi evra. Joksimović je ukazala da se Nemačka percipira kao strateški saveznik i prijateljska zamlja, čemu doprinosi i saradnja sa Bavarskom.

Joksimović i Merk konstatovale su da postoji prostor za dalje jačanje odnosa Srbije i Bavarske, posebno kroz novi Program transnacionalne saradnje Dunav, koji doprinosi afirmaciji makro-regionalne strategije za Dunavski region. Saglasile su se da je poglavlje 22 koje se odnosi na regionalni razvoj i strukturne fondove, značajno za uspešnu pripremu države za članstvo u EU. Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za korišćenje fondova i pripremu projekata važno je za stvaranje uslova za ravnomerni regionalni razvoj. U tom smislu, istaknuta je mogućnost saradnje domaćih i bavarskih lokalnih samouprava i regionalnih razvojnih agencija.

„Evropske integracije nisu samo spoljnopolitički cilj Srbije, već su deo domaće razvojne politike“ rekla je Jadranka Joksimović. Informisala je Beate Merk da je Srbija, u dosadašnjem procesu pristupanja, otvorila 10 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Ministar za evropske integracije očekuje da će do kraja godine naša zemlja otvoriti još poglavlja za koja smo spremni, čime će  biti potvrđena dobra dinamika pristupanja EU. Srbija se takođe, ističe Joksimović, zalaže za princip po kome od pojedinačnih rezultata zemalja kandidata za članstvo u EU zavisi i brzina pristupanja. 

„Bavarska pruža punu podršku procesu evropskih integracija Srbije“ naglasila je Beate Merk i pohvalila rezultate reformi koje se u Srbiji sprovode. Bavarska Srbiju, objasnila je Merk, vidi kao važnu partnersku državu regiona.  Veruje da je uloga Srbije u očuvanju regionalne stabilnosti izuzetno značajna, što je bitno i za EU. Takođe, Merk je konstatovala da je Srbija pokazala da je pouzdan partner Evropske unije koji aktivno učestvuje u rešavanju problema sa kojima se EU suočava, posebno u kontekstu migrantske krize.

 

 

 

Jadranka Joksimović i Beate Merk

Jadranka Joksimović i Beate Merk

 

Jadranka Joksimović i Beate Merk

Jadranka Joksimović i Beate Merk

 

Jadranka Joksimović i Beate Merk

Jadranka Joksimović i Beate Merk

 

(izvor: Tanjug)