J. Joksimović: Dunavska strategija potencijal za regionalni razvoj

18. oktobar 2017. | Budimpešta

J. Joksimović: Dunavska strategija potencijal za regionalni razvoj

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Dunavska strategija predstavlja jednu od najvažnijih makrostrategija Evropske unije. „Dunavska strategija ima više značenja. Ona nije samo potencijal za rast, ona je kako je to ovde premijer Viktor Orban dobro naglasio, ona je zapravo jedan poseban identitet svih zemalja koje se nalaze u Podunavskom regionu i koje pripadaju centralnoj i jugoistočnoj Evropi“, rekla je Joksimović.

Joksimović, koja je učestvovala na Šestom godišnjem forumu makro-regionalne strategije EU za područje Dunava u Budimpešti, smatra da je odlično da Srbija i taj svoj identitet gradi u okviru Evropske unije, u okviru evropskog puta jer podunavski region čine zemlje od Nemačke preko Austrije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske i druge.

„I mi tu pripadamo i mislim da je jako dobro da fondove koji stoje na raspolaganju, a stoje, iako nisu dovoljno iskorišćeni i čini mi se da nije još uvek dovoljno ni razvijena ni iskorišćena ova strategija, ali da smo tu da smo prisutni i da smo prepoznati kao zemlja koja zaista vidi potencijal rasta u regionu u kojem se nalazimo“, rekla je Joksimović.

Kako je dodala, to nije samo region Zapadnog Balkana. „To je region Jugoistočne i Centralne Evrope i Podunavski region gde Srbija zaista može da ima jedno važno mesto i u razvojnom smislu i u smislu građenja našeg  evropskog dodatnog identiteta“, navela je ona.

Ta regionalna,  međuregionalna, unutarregionalna saradnja je nešto što je i gradilo Evropsku uniju i na čemu su brojne zemlje izgradile svoju pripadnost Evropskoj uniji, zaključila je ministarka.

 

 

 

(izvor: Tanjug)