J. Joksimović i Sijarto: Srbija i Mađarska primer dobrosusedske saradnje

06. oktobar 2017. | Beograd

J. Joksimović i Sijarto: Srbija i Mađarska primer dobrosusedske saradnje

Interes Mađarske, ali i same Evropske unije je da Srbija što pre postane članica Unije, poručio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, nakon razgovora sa ministrom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović, koja je istakla da i pored svih problema, evropske integracije ostaju strateški prioritet Srbije.

Sijarto je istakao da Mađarska poštuje napredak Srbije na evropskom putu i da zato ne moli, već zahteva da se ove godine otvori pet poglavlja u procesu pristupanja Srbije EU.

„Moramo dati pozitivne odgovore Srbiji, radi što boljeg napretka ka EU“, rekao je Sijarto.

On je podvukao da bez stabilne Srbije nema ni stabilnog Balkana, a stabilnost se, kaže, postiže bržom integracijom regiona u EU.

„Mađarska čini sve da Srbija može da zaključi pregovore sa EU do 2021. godine“, podvukao je Sijarto i dodao da je to i izraz zahvalnosti za odnos Srbije prema nacionalnim manjinama, kao i da odnosi dve zemlje nikad nisu bili bolji.

Odnos Srbije prema manjinama, istakao je, odgovara evropskim propisima i merilima, pa Srbija može da posluži kao primer i zemljama članicama EU, ali i zemljama koje žele da uđu u EU.

On je dodao da Mađarska garantuje sva prava srpskoj manjini u toj zemlji. Sijarto je naveo da Srbija i Mađarska rade na dve velike investicije od kojih je jedna pruga Beograd - Budimpešta, ali i energetsko povezivanje.

Ministar Joksimović istakla je da je Mađarska važan partner u evropskim integracijama i da je važno da dve zemlje sarađuju i da se povezuju transportno, energetski, što je u interesu građana, ali i EU.

„Upravo zbog toga mislimo da je izvesnost evropskog puta Srbije jasnija i verujemo da će se to prepoznati i u drugim državama članicama, kao u Mađarskoj. Naše je da radimo naš deo reformi, pre svega zbog obećanja datog građanima. Evropske integracije, uz sve probleme koji se povremeno pojavljuju i koji će se sigurno pojavljivati, ostaju strateški prioritet Srbije“, rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je danas usvojena treća revizija Nacionalnog dokumenta za usvajanje pravnih tekovina EU kojim smo sebi dali rok da do kraja 2021. godine usaglasimo zakonodavstvo sa Unijom.

„Važnije je da građani osete boljitak i napredak, a članstvo u EU će, sigurna sam, doći kao logična posledica toga, ako se i EU konsoliduje na pravi način prepoznajući proširenje kao razvojnu šansu, a ne samo kao šansu kandidata“, rekla je Joksimović.

Ministar Joksimović je istakla da Srbija ceni Mađarsku ne samo kao suseda, već kao zemlju koja je pokazala da ima svoj stav i glas i da ume da štiti svoje nacionalne interese.

Ona je navela da je Mađarska za Srbiju izuzetno važna i da su pripadnici mađarske manjine u Srbiji spona poštovanja i zajedničkog interesa da ovaj prostor ekonomski napreduje, i da građani, bez obzira na nacionalnost, žive bolje.

„Ono što Sijarto kaže o stanju prava nacionalnih manjina u Srbiji više mi znači od svake ocene iz izveštaja EK, jer je mađarska manjina u Srbiji brojna, Mađari ovde rade i žive i mogu da procene na koji način se Srbija odnosi prema svim građanima druge nacionalnosti“, rekla je ona i dodala da će se Srbija truditi da taj standard ne opadne, već da bude sve bolji.

„Nisam sigurna da sve druge države u regionu mogu da se pohvale takvim odnosom i tretmanom prema građanima druge nacionalnosti i njihovim manjinskim pravima, ali to je već pitanje za te druge države", podvukla je ministar.

Izvor: Tanjug