Za reformu obrazovanja u Srbiji EU izdvaja 27,4 miliona evra

27. septembar 2017. | Brisel

Za reformu obrazovanja u Srbiji EU izdvaja 27,4 miliona evra

Evropska unija izdvojila je danas 27,4 miliona evra bespovratnih sredstava za podršku reformi obrazovnog sistema u Srbiji.

„Srpska deca zaslužuju iste mogućnosti kao i deca u EU“, poručio je tom prilikom komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Sporazum o podršci EU obrazovnom sistemu Srbije danas u Briselu potpisali su direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije Henoveva Ruiz Kalavera i pomoćnik ministra za evrointegracije Branko Budimir, u prisustvu ministarke Jadranke Joksimović i komesara Johanesa Hana.

U pitanju je prvi sporazum EU ovakve vrste sa nekom od zemalja Zapadnog Balkana.

„Srpska deca zaslužuju iste mogućnosti kao i deca u EU. Zato je podrška u oblasti obrazovanja važan deo naše agende proširenja. To je investicija u našu zajedničku budućnost, jer Srbija pripada evropskoj porodici“, poručio je prilikom potpisivanja komesar Han.

Dobijeni novac će biti namenjen usklađivanju obrazovnog sistema u Srbiji sa potrebama tržišta rada, unaprediće se stručnost nastavnog osoblja i pomoći obrazovanju najranjivijih manjinskih zajednica u zemlji.

Evropski komesar za pregovore o proširenju kaže da će oko 40.000 nastavnika u Srbiji biti trenirano u skladu sa novim modernim programima, što će studentima obezbediti visokokvalitetna predavanja. Istovremeno, 4.000 nastavnika koji predaju na jezicima manjina dobiće specijalne treninge, a posebni udžbenici na manjinskim jezicima biće štampani. Posebna pažnja biće usmerena na potrebe i podršku u obrazovanju romske dece od kojih će njih 7.000 dobiti i školarine.

Komesar Han je naglasio da će novac biti upotrebljen za unapređenje zakonskog i institucionalnog okvira obrazovnog sistema u Srbiji, što će omogućiti mladima da dobiju obrazovanje koje se poklapa sa potrebama tržišta i tako da ostanu i pronađu posao u zemlji.

„Ovaj sporazum oslikava odlučnost i mogućnost Srbije da unapredi svoj obrazovni sistem, ali i odgovornost EU prema građanima Srbije, posebno mladima“, zaključio je Han.

Izvor Tanjug