J. Joksimović: Izvesnija evropska budućnost Srbije

26. septembar 2017. | Brisel

J. Joksimović: Izvesnija evropska budućnost Srbije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Briselu da Srbija sada ima izvesniju evropsku budućnost na koju su uticale unutrašnje reforme u zemlji, Junkerova strategija o proširenju, ali i najavljeni kontinuitet u nemačkoj spoljnoj politici i politici prema Balkanu.

„Mislim da je jako važno što je gospodin Mekalister kao visoko rangirani političar u Nemačkoj najavio kontinuitet u spoljnoj i evropskoj politici Nemačke. To je vrlo značajno jer Nemačka je nesumnjivo jedan od političkih i ekonomskih motora EU. Mi kao zemlja kandidat tako možemo da očekujemo jednu stabilnu evropsku politiku, posebno i u pogledu daljeg proširenja”, izjavila je Joksimović posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom u Briselu.

Ministar Joksimović je Mekalistera, a ranije danas i ambasadore zemalja članica EU, obavestila o svemu što Srbija radi u pogledu reformskih procesa u zemlji, na prvom mestu kada je u pitanju vladavina prava.

Razgovaralo se takođe i o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.„Mi verujemo da do kraja ove godine možemo da otvorimo bar tri poglavlja. Da li će biti organizovana jedna konferencija u oktobru, a jedna u decembru ili će sva spremna poglavlja sačekati decembar, to je pitanje i dogovora i administrativnih procedura između zemalja članica. Dobra volja postoji i verujem da ćemo nastaviti pozitivan trend u pogledu otvaranja pregovaračkih poglavlja", naglasila je Joksimović.

Ona kaže da je na Srbiji da radi svoj deo posla na unutrašnjem planu, u cilju ispunjavanja reformi, ali na prvom mestu u cilju boljeg  života građana Srbije, i da o tome obavesti EU. Ministar Joksimović je ocenila da u EU u ovom trenutku postoji još pozitivnija atmosfera kada je reč o evropskom putu Srbije i da je agenda o pristupanju Srbije i Crne Gore, sa perspektivom do 2025. godine, koju je predstavio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, naišla na dobar prijem među zemljama članicama.

„Naš plan je da do 2021. ili 2022. godine u potpunosti budemo usaglašeni sa evropskim standardima i onda da krene uobičajena procedura u državama članicama gde se u parlamentima ratifikuje novo proširenje ili se tim povodom održi referendum koji je moguć i u državi kandidatu. Vrlo smo realistični i vrlo je pozitivno to što je predsednik Junker dao jednu vidljiviju i opipljiviju perspektivu", naglasila je Joksimović u Briselu.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sutra će se u sedištu Evropske komisije u Briselu sastati sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom sa kojim će potpisati deo sektorske budžetske podrške u vidu 27,5 miliona evra bespovratnih EU sredstava za reformu obrazovnog sistema u Srbiji.

(izvor: Tanjug)