J. Joksimović i Osovski: Pozitivan trend političke i privredne saradnje

21. septembar 2017. | Beograd

J. Joksimović i Osovski: Pozitivan trend  političke i privredne saradnje

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović sastala se sa izaslanikom ministra inostranih poslova Nemačke Tomasom Osovskim. Razgovarali su o odnosima dve države, procesu evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim važnim temama.

Ministar Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci koju Nemačka pruža Srbiji u procesu pristupanja EU. Posebno je naglasila da je ona najveći bilateralni donator naše zemlje - za poslednjih 15 godina izdvojila je 1,7 milijardi evra bespovratne pomoći za realizaciju brojnih projekata.

Jadranka Joksimović upoznala je Tomasa Osovskog sa aktivnostima i tokom pristupnih pregovora sa EU. Ona očekuje da će Srbija do kraja godine, pored do sada otvorenih 10 poglavlja - od  kojih su dva privremeno zatvorena, otvoriti još najmanje tri: 6 - o pravu privrednih društava, 30 - o ekonomskim odnosima sa inostranstvom i 33 - o finansijskim i budžetskim odredbama. Ocenila je da je dosadašnja dinamika otvaranja poglavlja solidna i nada se da će ista biti zadržana i u predstojećem periodu.

Ministar je naglasila da je članstvo u EU strateško opredeljenje države. Navodi da Srbija posebnu pažnju posvećuje poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, kao i da smo svesni važnosti tih poglavlja i napretka u njima za otvaranje drugih. Joksimović kaže da se zalažemo da pojedinačno vrednovanje rezultata u procesu evrointegracija bude najvažniji kriterijum za napredak u procesu pristupanja.

Osovski je ponovio podršku Nemačke evropskim integracijama Srbije, jer smatra da one doprinose stabilnosti i razvoju Srbije i regiona, što je svakako i u interesu Evropske unije. Srbija je u Nemačkoj percipirana kao važna država za stabilnost i prosperitet celog regiona, ali i za ostvarivanje zajedničkih evropskih interesa.

Jadranka Joksimović ponovila je posvećenost Srbije regionalnoj stabilnosti i saradnji uz jasno očekivanje da i drugi u regionu pokažu odgovornost i, ne samo deklarativnu, posvećenost stabilnosti i dobrim odnosima. U tom smislu, sagovornici su se saglasili da je važan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz obavezu da obe strane ispunjavaju dogovoreno.

Joksimović i Osovski konstatovali su da su odnosi Srbije i Nemačke izuzetno dobri, da redovna komunikacija - uspostavljena na svim nivoima, daje rezultate i da postoji konstantan trend unapređenja ukupne saradnje, pre svega političke i privredne.

(izvor: Tanjug)