Danas obeležavamo Dan evropske teritorijalne saradnje

21. septembar 2017. | Beograd

Danas obeležavamo Dan evropske teritorijalne saradnje

Danas obeležavamo Dan evropske teritorijalne saradnje, 21. septembar, posvećen prekograničnoj saradnji i programima koje EU finansira širom Evrope. Od 2013. godine, kada je Evropska komisija odlučila da i na ovaj način promoviše podršku prekograničnim i transnacionalnim projektima i Srbija se, zajedno sa više od 40 evropskih država, pridružila toj inicijativi.

Evropska teritorijalna saradnja zaslužna je za razvoj zajedničkog evropskog prostora i predstavlja osnov za dalju evropsku integraciju. Za građane Srbije, taj doprinos se ne meri samo u novcu - korisnici su dobili priliku da kroz projekte koje su sprovodili sa svojim susedima iz okolnih zemalja, reše zajedničke probleme, podstaknu društveni i ekonomski razvoj i zapošljavanje, steknu iskustvo u korišćenju sredstava Evropske unije i u dostizanju evropskih standarda, što kao krajnju potvrdu ima primenu i širenje ideja i vrednosti koje dele sa zemljama članicama Unije.

U periodu 2004 - 2017. kroz programe prekogranične saradnje u našoj zemlji podneto je više od 5.500 predloga projekata, finansirano 1000 projekata koje je sprovodilo više od 700 organizacija iz Srbije, a ugovoreno je više od 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija u saradnji sa državama učesnicama programa. Kroz realizovane projekte deca iz pograničnih delova Srbije i susednih zemalja takmičila  su se u odbojci, džudou i fudbalu, opremane su bolnice, škole, vrtići, zoološki vrtovi, renovirane su crkve, sarađivale su službe za zajedničko reagovanje u vanrednim situacijama i u borbi protiv trgovine narkoticima, građeni granični prelazi, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, biciklističke staze, organizovani su koncerti, biciklističke trke, regate, ugrožene grupe su dobile novi podsticaj i veru u bolje sutra.

Evropska unija je za programski period 2014 - 2020. za Srbiju opredelila novih 260 miliona evra za sprovođenje ovih programa. Srbija nastavlja saradnju sa sedam susednih država i učestvuje u dva transnacionalna programa - Dunav i Adrion. Zato nam je važan Dan evropske teritorijalne saradnje, radujemo se novim uspesima i rezultatima koji će doprineti stvaranju uslova za kvalitetniji život građana širom Srbije i Evrope!

Ministarstvo za evropske integracije organizuje povodom Dana evropske teritorijalne saradnje filmski festival „Evropska saradnja: filmska priča“, od 22. do 24. septembra, u u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, u Beogradu.