Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“ od 22. do 24. septembra u Beogradu

18. septembar 2017. | Beograd

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“ od 22. do 24. septembra u Beogradu

Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije poziva Vas na trodnevni festival dokumentarnog filma - „Evropska saradnja: filmska priča“, koji će biti održan u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, od 22. do 24. septembra, povodom Dana evropske saradnje.

Festival će 22. septembra otvoriti višestruko nagrađivani film „Obećanje“, autora i producenta Dušana Gajića i reditelja Željka Mirkovića sa kojim je predviđen i razgovor nakon projekcije. Na repertoaru su takođe: nemački film „Demokratija“, reditelja Davida Berneta (23. septembar), kao i dokumentarno ostvarenje „Gangster te voli“, hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića (24. septembar). Svi filmovi će biti prikazivani u terminu od 20 časova.

Dan evropske saradnje je manifestacija kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi prevazilaženja zajedničkih prepreka. Programi prekogranične i transnacionalne saradnje u Srbiji se sprovode od 2004, a do 2014. Evropska unija je za ove programe izdvojila 91 miliona evra i podržala više od 800 projekata, u čijem je sprovođenju učestvovalo više od 500 organizacija na teritoriji naše zemlje. U okviru finansijske perspektive 2014-2020., Srbiji je dostupno 260 miliona evra EU sredstava, a sprovodi se sedam programa prekogranične saradnje - sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom,  Hrvatskom i Makedonijom i dva programa transnacionalne saradnje - Program Dunav i Jadransko-jonski program (Adrion).