J. Joksimović sa polaznicima Škole evropskih integracija

15. septembar 2017. | Beograd

J. Joksimović sa polaznicima Škole evropskih integracija

Ministar evropskih integracija u Vladi Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je sa polaznicima Škole evropskih integracija koji se nalaze u studijskoj poseti Beogradu - zaposlenima u lokalnim samoupravama i predstavnicima organizacija civilnog društva sa severa Kosova i Metohije. Upoznala ih je sa dosadašnjim i budućim aktivnostima u procesu pristupanja, odnosima  Srbije i Evropske unije i drugim temama značajnim za evrointegracije.

Ministar je istakla da je članstvo u Evropskoj uniji strateški interes države. Proces pristupanja jeste dobrovoljan izraz političke volje jedne države, a refome koje se sprovode na putu ka punopravnom članstvu, prevashodno su u interesu građana. Rekla je da je jasna perspektiva članstva Srbije u EU - to je proces koji - iako ima uspone i padove, doprinosi razvoju države.

Polaznici su bili zainteresovani za stanje u dijalogu Beograda i Prištine i poglavlje 35. Ministar je objasnila je da dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi posredstvom Evropske unije, predstavlja uvažavanje činjenice da nismo priznali nezavisnost KiM. Ona ističe da je intencija države da se kroz razgovore u Briselu obezbede maksimalni uslovi za Srbe na KiM i zaštite nacionali interesi. Podsetila je da je Evropski parlament juče usvojio Deklaraciju u kojoj je prihvaćen i uvažen amandman srpskih poslanika o što hitnijem formiranju ZSO.

Jadranka Joksimović naglašava da se poglavlje 35 - koje nije zamena za dijalog, odnosi na praćenje primene dogovorenog u Briselskom sporazumu.

Regionalna saradnja jedan je od prioriteta Srbije, rekla je Joksimović, napominjući da je saradnja preduslov stabilnosti, mira, razvoja i napretka.

Ministar Jokismović informisala je polaznike Škole evropskih integracija da je Evropska unija, sa preko dve milijarde evra bespovratnih sredstava namenjenih za reforme najveći donator Srbije.