Jadranka Joksimović: Srbija posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti

08. septembar 2017. | Talin

Jadranka Joksimović: Srbija posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti

Srbija je na najkonstruktivniji način posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti, a ukupno gledano, ona je stabilna zemlja i u odnosu na druge u regionu pokazala je ozbiljnost, konstruktivnost, spremnost na saradnju i na dijalog čak i kada drugi ne pokazuju dobru volju, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

 „Mislim da postoje neki pozitivni signali iz regiona, sve to će doprineti, čini mi se, boljoj perspektivi pre svega naše zemlje i verujem u pozitivan epilog otvaranja poglavlja do kraja godine, očekujem bar tri da se otvore“, rekla je Joksimović nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU u Talinu.

Drugi deo tog sastanka, kaže ministar, bio je posvećen zemljama kandidatima i njihovim aktivnostima na putu EU integracija i spomenula je mađarskog ministra spoljnih poslova (Petera) Sijarta, koji je, kako kaže, posebno podvukao važnost otvaranja novih poglavlja sa Srbijom i sa Crnom Gorom.

„Ja sam, naravno, predstavila sve ono što radimo u zemlji, ne samo po pitanju poglavlja, već ukupnih reformi i mislim da je to važna poruka, da mi svoj posao radimo. Da ne govorim o tome da sam prenela vrlo pozitivne poruke predsednika Vučića iz jučerašnje i današnje veoma važne posete Sarajevu koja pokazuje da je Srbija na najkonstruktivniji način posvećena regionalnoj saradnji i stabilnosti“, kaže ministar.

Ona smatra da je to u Talinu naišlo na dobar odjek i da postoji razumevanje da Srbija, koja je spremna za otvaranje novih poglavlja u tehničkom smislu, i otvori do kraja godine nekoliko poglavlja.

„U svakom slučaju, radimo svoj posao, spremni smo, Srbiju na najbolji način prezentujemo, a za naše građane važno je reći da je Srbija zaista bitno popravila svoj ugled i imidž u Evropi i svetu i to značajno utiče i na našu spoljnopolitičku, bezbednosnu poziciju, kao i na evropske integracije", rekla je Joksimović.

 

 

(izvor: Tanjug, snimatelj: Igor Skendžić)