Jadranka Joksimović: Srbija doprinosi bezbednosti EU

08. septembar 2017. | Talin

Jadranka Joksimović: Srbija doprinosi bezbednosti EU

Srbija vrlo ozbiljno pristupa borbi protiv terorizma i ekstremizma, pre svega da obezbedi sigurnost i bezbednost njenih građana, ali i da zajedničkim naporima učestvuje i doprinese u toj važnoj borbi, koja je bitna ne samo za zemlje EU, već ima svetske razmere, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Nesumnjivo je da Srbija na jedan zaista ozbiljan i odgovoran način učestvuje u toj važnoj politici EU, a to jeste borba protiv terorizma i ekstremizma. Naravno, najveći broj povratnika sa ratišta u Siriji i Iraku je identifikovan u regionu zapadnog Balkana. U Srbiji je to najmanji broj u odnosu na ukupan broj stanovnika, dok se najveći broj nalazi u Bosni i Hercegovini, takođe u Albaniji, na Kosovu i Metohiji“.

 To su, kaže Joksimović, važna pitanja za koja su zainteresovane članice EU, a da je naša zemlja pokazala sposobnost i rešenost i kada su bile u pitanju migracije.

Ministar, koja učestvuje na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU, smatra da je taj događaj bio dobra prilika da se još jednom podvuče ozbiljnost i konstruktivnost Srbije kada su u pitanju bezbednosni izazovi, borba protiv terorizma i ekstremizma.

„Našim metodama prevencije, našim akcionim planovima i dokumentima, da još jednom podvučemo važnost evropskog puta, reformi i dobre i bolje perspektive pre svega za mlade ljude, jer to je ono što će biti najbolja preventiva radikalizmu i terorizmu svake vrste“ rekla je Joksimović.

(izvor: Tanjug, snimatelj: Igor Skendžić)