Aktuelnosti -

J. Joksimović: Terorizam pogađa i zemlje kandidate za članstvo u EU

08. septembar 2017. | Talin

J. Joksimović: Terorizam pogađa i zemlje kandidate za članstvo u EU

U Talinu se danas održava sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU na kojem učestvuje ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je po dolasku istakla da je razmena informacija o radikalizmu i radikalnom ekstremizmu važna za bezbednost zemalja članica EU, ali i država kandidata.

“Mislim da je dobro da se razgovara sa zemljama kandidatima o radikalizmu i terorizmu jer to nije problem samo zemalja članica, već i zemalja kandidata. Dobra saradnja i razmena mišljenja važna je za nas i našu bezbednost”, izjavila je Joksimović po dolasku na sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU.

Šef diplomatije Estonije, koja predsedava Savetu EU do kraja godine, Sven Mikser najavio je zajednički sastanak ministara zemalja članica i zemalja kandidata na kome će se razgovarati o prevenciji radikalizacije i borbi protiv radikalnog ekstremizma.

“To je važna tema i za zemlje članice i za zemlje kandidate. Nećemo se danas direktno baviti proširenjem EU, ali ovo je tema koja je vrlo bitna za ceo proces proširenja”, poručio je Mikser na početku drugog dana neformalnog sastanka Saveta ministara EU u Talinu.

Inače, sastanku ministara u Talinu prisustvuje i šefica evropske diplomatije, Federika Mogerini.

Ministar Joksimović će na skupu govoriti na temu sprečavanja i borbe protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, a potom prisustvovati radnom ručku na kome će biti i pomoćnik ministra inostranih poslova Estonije zadužen za evropske poslove, Mati Masikas.

Ministri država kandidata upoznaće se sa prioritetima predsedavanja Estonije EU, dok će Masikasa upoznati sa svojim planovima i aktivnostima sa posebnim akcentom na reforme koje se odnose na nastavak procesa pristupanja EU.

 


 

(izvor: Tanjug)

Informaciona kampanja za Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata

Informaciona kampanja za Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata

02. februar 2018. |

Zajednički sekretarijat Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija ima zadovoljstvo da pozove sve zainteresovane da učestvuju u informativnim danima u vezi sa drugim pozivom za podnošenje predloga projekata koji će se održati na teritoriji Republike Srbije.

Otvoren konkurs za Program stažiranja državnih službenika  u Francuskoj

Otvoren konkurs za Program stažiranja državnih službenika u Francuskoj

31. januar 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ambasadom Republike Francuske u Srbiji, a u okviru Sporazuma o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske, nastavlja realizaciju „Programa stažiranja u Francuskoj“, sa ciljem jačanja kapaciteta državne uprave za proces pregovaranja Srbije sa Evropskom unijom.

EWB: Više ciljeva MEI za ovu godinu u procesu priključenja EU

EWB: Više ciljeva MEI za ovu godinu u procesu priključenja EU

26. januar 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije Srbije, koje vodi ministar Jadranka Joksimović, ima više ciljeva predviđenih za ovu godinu, a realnim se smatra otvaranje poglavlja koja se već nalaze u proceduri pred Savetom EU, piše portal European Western Balkans (EWB)

Više od polovine građana Srbije za članstvo u EU

Više od polovine građana Srbije za članstvo u EU

23. januar 2018. | Beograd

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 52 odsto građana Srbije glasalo bi za, njih 24 odsto bi glasalo protiv, dok po 12 odsto ne bi glasalo uopšte ili ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje, rezultat je istraživanja javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“ koje je krajem decembra sprovelo Ministarstvo za evropske integracije. Anketa, u kojoj je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, rađena je prema standardu Evrobarometra.

Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata

22. januar 2018. | Beograd

Ministarstvo za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske

(Upravljačko telo Programa)
u saradnji sa

Ministarstvom za evropske integracije Vlade Republike Srbije

(Nacionalno telo Programa)

Objavljuje 22. januara 2018. godine drugi javni poziv za prikupljanje predloga projekata sa ciljem poboljšanja prekogranične saradnje između Bugarske i Srbije u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020. Program je ko-finansiran iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II fond) Evropske unije.

Održan peti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020

Održan peti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020

18. januar 2018. | Sofija

Peti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija 2014-2020, održan je juče u Sofiji. Odbor je doneo odluku da Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata bude objavljen u ponedeljak, 22. januara 2018. za projekte pod prioritetnom osom 1 - Održivi turizam, prioritetnom osom 2 - Mladi i pod prioritetnom osom 3 - Životna sredina. Odobrena su sledeća dokumenta: Aplikacioni paket za drugi poziv za podnošenje predloga projekata, uključujući Uputstva za kandidate i kriterijume za izbor projekata: Pravila za ocenjivanje predloga projekata.

Radionica  „Pisanje priloga za EU – usklađivanje forme i sadržaja“

Radionica „Pisanje priloga za EU – usklađivanje forme i sadržaja“

20. decembar 2017. | Beograd

U organizaciji Ministarstva za evropske integracije počela je radionica „Pisanje priloga za EU - usklađivanje forme i sadržaja“, čiji je cilj da predstavi elemente neophodne za izradu dokumenata i pravnih priloga koji se dostavljaju institucijama Evropske unije, kroz upoznavanje sa sadržajem i formom dobrog pravnog priloga, uz interaktivnu razmenu iskustava i analizu primera iz prakse.

Uključenje rodnih pitanja u pripremu IPA programa i projekata

Uključenje rodnih pitanja u pripremu IPA programa i projekata

14. decembar 2017. | Aranđelovac

Ministarstvo za evropske integracije i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN WOMEN otvorili su danas u Aranđelovcu  radionicu pod nazivom Rodna ravnopravnost u procesu programiranja i praćenja sprovođenja IPA u Srbiji - revizija nacrta logika intervencije pripremljenih u okviru godišnjeg procesa programiranja IPA.

Seminar  „Zaštita podataka u EU“ otvoren u Ministarstvu za evropske integracije

Seminar „Zaštita podataka u EU“ otvoren u Ministarstvu za evropske integracije

05. decembar 2017. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Evropskim institutom za državnu upravu - EIPA Luksemburg, i uz tehničku pomoć Ministarstva spoljnih poslova Luksemburga, organizuje danas seminar „Zaštita podataka u EU“.

Program Evropske unije za mlade državne službenike na Zapadnom Balkanu

Program Evropske unije za mlade državne službenike na Zapadnom Balkanu

01. decembar 2017. | Beograd

Suština ovog projekta je unapređenje i jačanje administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika na Zapadnom Balkanu i jačanje regionalne saradnje kao važnog katalizatora u procesu evropske integracije, izjavila je državni sekretar Ministarstva za evropske integracije Anja Rović dodajući da će polaznici osim četiri nedelje u Parizu i Brižu, ići i na razmenu u regionu na proleće iduće godine.

Prikazano je 1-10 od ukupno 1002 Aktuelnosti 12345