J. Joksimović: Terorizam pogađa i zemlje kandidate za članstvo u EU

08. septembar 2017. | Talin

J. Joksimović: Terorizam pogađa i zemlje kandidate za članstvo u EU

U Talinu se danas održava sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU na kojem učestvuje ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je po dolasku istakla da je razmena informacija o radikalizmu i radikalnom ekstremizmu važna za bezbednost zemalja članica EU, ali i država kandidata.

“Mislim da je dobro da se razgovara sa zemljama kandidatima o radikalizmu i terorizmu jer to nije problem samo zemalja članica, već i zemalja kandidata. Dobra saradnja i razmena mišljenja važna je za nas i našu bezbednost”, izjavila je Joksimović po dolasku na sastanak Saveta ministara spoljnih poslova EU.

Šef diplomatije Estonije, koja predsedava Savetu EU do kraja godine, Sven Mikser najavio je zajednički sastanak ministara zemalja članica i zemalja kandidata na kome će se razgovarati o prevenciji radikalizacije i borbi protiv radikalnog ekstremizma.

“To je važna tema i za zemlje članice i za zemlje kandidate. Nećemo se danas direktno baviti proširenjem EU, ali ovo je tema koja je vrlo bitna za ceo proces proširenja”, poručio je Mikser na početku drugog dana neformalnog sastanka Saveta ministara EU u Talinu.

Inače, sastanku ministara u Talinu prisustvuje i šefica evropske diplomatije, Federika Mogerini.

Ministar Joksimović će na skupu govoriti na temu sprečavanja i borbe protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma, a potom prisustvovati radnom ručku na kome će biti i pomoćnik ministra inostranih poslova Estonije zadužen za evropske poslove, Mati Masikas.

Ministri država kandidata upoznaće se sa prioritetima predsedavanja Estonije EU, dok će Masikasa upoznati sa svojim planovima i aktivnostima sa posebnim akcentom na reforme koje se odnose na nastavak procesa pristupanja EU.

 


 

(izvor: Tanjug)