Jadranka Joksimović: IPA fondovi za konkretne projekte

26. avgust 2017. | Beograd

Jadranka Joksimović: IPA fondovi za konkretne projekte

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija već duže godišnje dobija oko 200 miliona evra bespovratnih sredstva iz fondova EU. „U poslednje tri godine, ako mogu da kažem da nešto smatram svojim uspehom u radu, to je što je povećana vidljivost IPA fondova koji su ogroman potencijal“, rekla je Joksimović na TV Pink ističući da su ta sredstva bespovratna, a ne krediti i zajmovi.
Objasnila je da je za 2017. Srbiji na raspolaganju 187 miliona evra iz IPA fondova, od čega je 20 miliona evra namenjeno poljoprivrednim proizvođačima. 

Ministar je izrazila uverenje da ćemo ove godine uspeti da završimo akreditaciju za poljoprivredne proizvođače u okviru IPARD programa. „Ako ispunimo sve kriterijume, a mislim da ćemo do novembra uspeti sve da završimo, prvi put ćemo imati bespovratna sredstva za naše registrovane poljoprivredne proizvođače što je odlična vest“, kaže Joksimović. To, dodaje, znači zanavljanje poljoprivredne mehanizacije koja će u tehnološkom smislu pomoći registrovanim poljoprivrednim proizvođačima. 

Za 2017. godinu je, kaže, prepoznato nekoliko važnih elemenata koji počinju od iduće godine da se primenjuju, a to je pre svega životna sredina. „Uspeli smo da uvrstimo u taj paket postrojenja za prečišćavane otpadnih voda u Brusu i Blacu, širenje kolektorskog sistema i kanalizacione mreže u Kraljevu, postrojenja za čvrsti otpad Duboko, Pirot, Pančevo, Mačva, Srem, i još 17 opština gde radimo na podizanju svesti o životnoj sredini", rekla je ministarka. 

U oblasti energetike za 2017. godinu, navodi, oko 50 miliona evra je namenjeno za gasnu interkonekciju Niš - Dimitrovgrad. „To je zapravo diferzifikacija snabdevanja gasom, što je jako važno, posebno zbog energetske bezbednoist u narednim godinama", kaže ministar.

Navodi da je za pravosuđe namenjeno skoro 30 miliona, i to za reforme, ali i za opremanje pravosudne zgrade u kojoj će biti sve važne pravosudne institucije u Novom Sadu. „Počeli smo pripremu za 2018. Čekamo razgovore sa EK”, rekla je ministar govoreći o važnosti korišćenja sredstava iz IPA fondova.
Lično će se, kaže, založiti za projekte u 2018. koji se odnose na socijalnu inkluziju, stambeno zbrinjavanje ugroženih grupa, osoba sa invaliditetom, samohranih majki, žena koje su žrtve nasilja, kao i za zapošljavanje teško zapošljivih kategoriji. 

Posebno, kaže, kada su mladi u pitanju, imaćemo jedan paket programa za mala i srednja preduzeća, potom za inovacije i tehnloški napredak, za ljude koji žele da pokrenu preduzetnički duh kroz inovacije, kao i za sektor životne sredine i brojne druge infrastrukturne projekte. „To su konkretne stvari. To nije samo imaginarni novac o kome se priča, to su brojne u poslednjih nekoliko godina i škole, bolnice, saniranje posledica poplava i to sve iz sredstava EU. Važno je i da građani podignu svest o tome da ta sredstav stoje na raspolaganju i da preko lokalnih samouprava pokrenu neke inicijative, da identifikuju šta je to što je važno“, zaključila je ministar Joksimović.