J. Joksimović i Kif: Podrška evropskim integracijama Srbije bez obzira na Bregzit

25. avgust 2017. | Beograd

J. Joksimović i Kif: Podrška evropskim integracijama Srbije bez obzira na Bregzit

Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima dveju država, aktuelnostima u procesima pregovora kako Srbije, tako i Velike Britanije sa EU, reformama koje se sprovode, kao i prilikama u regionu i drugim značajnim temama.

Ministar Joksimović ocenila je značajnim prisutnost i podršku koju Velika Britanija iskazuje prema Srbiji iako trenutno vodi pregovore o izlasku iz EU. Potvrdila je da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje naše zemlje.

Ambasador Kif pohvalio je Srbiju za ostvaren napredak na putu ka članstvu u EU i dosadašnje rezultate na planu sveobuhvatnih reformi, i istakao da je važno vrednovati ostvaren napredak kroz očuvanje dinamike otvaranja poglavlja. 

Ministar Joksimović je ukazala da je Srbija do sada otvorila 10 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Njena očekivanja su da će do kraja godine, a za vreme estonskog predsedavanja EU, biti moguće da se otvore još najmanje 3 poglavlja: 6 - o pravu provrednih društava, 30 - o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, i 33 - o finansijskim i budžetskim odredbama.

Razgovarajući o održavanju narednog Samita o ZB 2018. godine u Londonu - u okviru Berlinskog procesa, sagovornici su se saglasili da je to potvrda interesovanja Velike Britanije za region, i u tom kontekstu ocenili da je Srbija pokazala iskrenu volju za saradnju i stabilnost celokupnog regiona.

Ambasador Kif, koji smatra da će dosadašnji tempo pristupanja EU biti nastavljen, apostrofirao je potrebu i važnost nastavka sprovođenja reformi i konstatovao da Srbija ima dobru evropsku perspektivu.