Jadranka Joksimović: Nismo ruski trojanski konj u Evropi

29. jul 2017. | Beograd

Jadranka Joksimović: Nismo ruski trojanski konj u Evropi

Pred nama je višegodišnji put do članstva u Evropskoj uniji na kome ćemo se za spoljne i bezbednosne izazove često oslanjati na pomoć i podršku EU, kao što u pojedinim pitanjima imamo veoma značajnu podršku Rusije. Mi smo Srbi, nismo "mali Rusi", i nismo "trojanski konj" za ruske interese u EU. Ali poštujemo podršku i odnos prema našim interesima koje je Ruska Federacija pokazala i to ne krijemo, zbog toga im nismo uveli sankcije.

Ovo za "Novosti" kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, odgovarajući na pitanje kada očekuje otvaranje pregovaračkog poglavlja 31 o spoljnoj politici i može li tu kao prvi zadatak da nas sačeka zahtev da uvedemo sankcije Rusiji.

- Odluka o otvaranju poglavlja 31 donosi se konsenzusom članica EU i izvesno je da to neće biti ove godine, a Srbija razume poruke koje su važne pojedinim članicama. To poglavlje trebalo bi da se tretira na isti način kako je bilo i kod drugih kandidata. Uostalom, vidite i sami da su se okolnosti zakomplikovale, što dovodi do pomeranja u odnosima globalnih sila.

* Da li će Srbija naići na otpor baltičkih zemalja, pošto je Litvanija za to da se politika proširivanja "preispita" jer "neki pregovaraju o članstvu, a učestvuju u vojnim vežbama sa Rusijom"...

- Shvatamo da pojedine države, posebno baltičke, imaju drugačiji odnos prema Rusiji od našeg, u kontekstu sopstvenog sagledavnja bliže i dalje prošlosti. Mislim i da postoji izvesno razumevanje u velikom broju članica za razloge naše drugačije politike. Inače, neuporedivo više vojnih vežbi imali smo sa zemljama EU i sa NATO.

* Da li vam je neko definisao period u kom bi Srbija mogla da uđe u EU?

- Korisna je izjava predsedika Evropskog saveta Donalda Tuska da će vrata za nas biti otvorena kada budemo u potpunosti spremni. To je legitiman odgovor, jer znači da proširenje nije završena politika, iako mnogi žele da tako predstave stvari. I EU države imaju i te kako koristi od novih članica, nije to jednostran proces gde samo nova članica profitira.

* Četvrtina ispitanih u anketi vašeg ministarstva smatra da ulazak Srbije u EU usporava politika stalnih ucena...

- Niko nas ni na šta ne primorava i ne moramo ništa, ako je to naš izbor. Ne mislim da bi nam koristila politika "nećemo ništa, nećemo nigde, nećemo ni sa kim", imajući u vidu da je Srbija okružena članicama EU i onima koji to žele da postanu, a posebno zbog ekonomske važnosti EU za nas.

 

NE PREPOZNAJEM SE U KRITICI VUČIĆA

* DA li ste reči predsednika države, da su samo retki iz SNS javno stali u njegovu zaštitu od napada u nekim tabloidima, osetili kao kritiku i na vaš račun?

- Ne. Napadi tog tipa na predsednika su refleksija iščašene svesti o tome šta znače kritika i sloboda medija. Mnogima iz medijskog sveta biće potrebno vremena da se nauče profesionalnoj etici, odgovornosti za javno izgovorenu reč i obavezama transparentnog i odgovornog poslovanja. Za to su evropski standardi najbolji lek.

Izvor: Večernje novosti