Ministar Jadranka Joksimović: Do 2020. milijardu evra od EU za reforme

05. jul 2017. |

 Ministar Jadranka Joksimović: Do 2020. milijardu evra od EU za reforme

Ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija od 2016. godine do 2020. godine može da očekuje milijardu evra bespovratne pomoći od EU u reformskom procesu.

Joksimovićeva je na skupu "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU" istakla da nisu uvek samo visoke političke teme važne za evropske integracije već konkretni programi, doprinos razvoju, podrška inovacijama i priprema za bolju budućnost Srbije u EU.


"Evropska unija je i dalje uprkos problemima najbolje mesto za život", rekla je ministarka.

Navodeći da se 60, možda čak i 70 odsto propisa i dostizanje evropskih standarda odnosi na lokalne samouprave, Joksimović je rekla da će opštine i gradovi biti glavni akteri promena.

Istakla je da Srbija status kandidata koristi na dobar način, navodeći da je to dobra faza koju treba iskoristiti za poboljšanje standarda, unutrašnji razvoj i modernizaciju države.

"Važno je da koristimo sve prednosti statusa kandidata da bismo pripremljeni postali članica", rekla je ona, ističući da je od samog članstva važnije da taj period do konačnog cilja iskoristimo na najbolji način.

Joksimović je navela da su neke države članice postale deo evropske porodice, a da nisu bile potpuno pripemljene, pa tako nisu mogle ni da osete sve benefite članstva i dodala da lokalne samouprave mogu da pomognu u reformama koje su pred nama.

Podsetila je da sa otvaranjem poglavlja, a Srbija je već otvorila deset, pokazujemo da smo u izvesnoj meri dostigli standarde u određenoj oblasti.

"Reforme, napredak i razvoj društva, ključne su reči", kaže ministarka.

Ona je istakla da će se Ministarstvo za evropske integracije baviti razvojem i korišćenjem fondova, podsetivši da Srbija godišnje od IPA fondova ima na raspolaganju 200 miliona evra.

Kada je reč o drugim fondovima, ona je navela ostale programe poput Horizonta 2020, program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća, program za zapošljavanje i socijalne inovacije, kreativna Evropa, Evropa za građane i građanke, Evropski zdravstveni program, program carina 2020.

Medju prioritetima, ministarka je istakla donošenje strategije razvoja, a ministarstvo na čijem je čelu je apsolutno spremno da se u izradu tog dokumenta uključi.

Izvor: Tanjug