Srbija i Nemačka važni i pouzdani partneri

05. jul 2017. | Beograd

Srbija i Nemačka važni i pouzdani partneri

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom SR Nemačke u Srbiji Akselom Ditmanom o odnosima dveju država, procesu evropskih integracija i reformama koje se sprovode u Srbiji.

Joksimović je na ovom sastanku, na kojem je bilo reči i o situaciji u regionu i drugim važnim pitanjima, iskazala posebnu zahvalnost Nemačkoj, kao strateškom partneru i najvećem bilateralnom donatoru Srbije, za sveukupnu pomoć i podršku u procesu evropskih integracija.

U proteklih 15 godina, Nemačka je opredelila 1,6 milijardi evra bespovratne pomoći za različite projekte.

Ona je navela da je Srbija nedvosmisleno opredeljena da nastavi proces pristupanja Evropskoj uniji, i da u tom smislu evropske integracije vidimo kao najbolji mehanizam razvoja države.

Sagovornici su se saglasili sa tim da su reforme značajan segment evropskih integracija i da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava.

Joksimović je podsetila na to da smo u dosadašnjoj fazi pristupanja otvorili 10 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, i izrazila očekivanje da ćemo, tokom estonskog predsedavanja Uniji - do kraja godine, otvoriti još nekoliko poglavlja, za koja budemo spremni.

Prema njenim rečima, Srbija se zalaže za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i punu primenu Briselskog sporazuma.

Sprovođenje dogovorenog, posebno u kontekstu formiranja Zajednice srpskih opština, mnogo je važnije od formata razgovora, istakla je ona, iskazavši uverenje da je stabilnost preduslov mira i razvoja, i da je Srbija u tom smislu spremna za saradnju sa svima.

Joksimović je, međutim, naglasila potrebu da se i ostali ponašaju identično i da na jasan i konkretan način pokažu da dele poziciju Beograda.

Joksimović i Ditman podvukli su značaj samita o zapadnom Balkanu 12. jula u Trstu, i dodali da dele mišljenje da bi EU i partneri sa zapadnog Balkana koji učestvuju na samitu trebalo da tom prilikom iznova pošalju jasnu poruku o značaju i potrebi regionalne stabilnosti i saradnje.

Ambasador Ditman je naveo da Nemačka, uverena da Srbija zaslužuje mesto u Evropskoj uniji, daje našoj zemlji jasnu podršku u nastavku procesa pristupanja.

Takodje, on je naglasio značaj reformi, i istovremeno ocenio da je Srbija pouzdan partner Unije.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi dveju država dobri, što potvrđuju nemačke investicije u privredu Srbije, kao i da se razvijaju u obostrano zadovoljavajućem smeru.

Ambasador Ditman, prvi najviši diplomatski predstavnik jedne od država EU u Srbiji koji se sastao sa ministrom za evropske integracije, poželeo je mnogo uspeha u radu i podvukao značaj Ministarstva za evropske integracije.