Ministri Joksimović i Đorđević sa delegacijom FRONTEKS-a o nastavku saradnje

17. jul 2017. | Beograd

Ministri Joksimović i  Đorđević sa delegacijom FRONTEKS-a o nastavku saradnje

Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević sastali su se sa delegacijom FRONTEKS-a, Agencije Evropske unije za evropsku graničnu i obalsku stražu. Razgovarali su o budućoj saradnji koja, pre svega, podrazumeva tehničku podršku, ali i analizu rizika, zajedničke operacije i brzu reakciju u situacijama u kojima su države EU i one koje se nalaze u procesu pristupanja ugrožene prilivom migranata sa Bliskog Istoka i drugih područja.

Ministri Jadranka Joksimović i Zoran Đorđević istakli su da će Srbija, kao i do sada, biti pouzdan partner koji će aktivno sarađivati sa Evropskom unijom u svim pitanjima od značaja za upravljanje migracijama. Oni su naveli da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane obučeni i osposobljeni da samostalno, efikasno i u koordinaciji sa FRONTEKS-om i susednim državama, odgovore na sve izazove migracija - kako na prostorima država članica EU, tako i zemljama kanidatima za članstvo.

Vlada Srbije će, prema rečima ministara, pružiti svu logističku i ostalu podršku licima kojima je pomoć neophodna, a u smislu obezbeđivanja smeštaja, ishrane, praćenja zdravstvenog stanja i drugih potreba sve dok budu na njenoj teritoriji.

Delegacija FRONTEKS-a pružila je uveravanja da će, kao i do sada, nastaviti da pruža svu potrebnu pomoć Srbiji u rešavanju problema koji su izazov i za EU i za Srbiju. Zahvalili su Srbiji na dosadašnjim uspešnim i preventivnim aktivnostima koje se tiču migrantske krize.