Još 17,2 miliona evra za prekograničnu saradnju Srbije i Hrvatske

14. jul 2017. | Novi Sad

Još 17,2 miliona evra za prekograničnu saradnju Srbije i Hrvatske

Konferencija povodom potpisivanja ugovora sa projektima odobrenim u Prvom pozivu u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014 - 2020. održana je danas u Novom Sadu, u Skupštini AP Vojvodina.

Na skupu su govorili Ognjen Bjelić, Autonomna pokrajina Vojvodina, Mihajilo Dašić, Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, Kristina Bilić, pomoćnik ministra za regionalni razvoj i EU fondove Republike Hrvatske i Stela Arneri, šef Upravljačkog tela Programa i v.d. direktora Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Mihajilo Dašić iz Ministarstva za evropske integracije naglasio je da je "članstvo Srbije u EU strateški cilj naše zemlje i ostvariv je isključivo uz podršku i konsenzus svih građana o tom pitanju. Kroz programe teritorijalne saradnje na najbolji način se promovišu vrednosti koje delimo sa našim evropskim partnerima - kroz saradnju, zadržavajući posebnosti i radeći na onome što je zajedničko“.

Dašić je zaključio da današnja konferencija potpisivanja projektnih ugovora na praktičan način pokazuje kako funkcioniše partnerstvo Vlade Srbije i lokalnih samouprava sa Evropskom unijom u sprovođenju projekata važnih za građane, region i našu zemlju u celini.

INTERREG IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija za period 2014-2020. odobrila je Evropska komisija. Ukupna vrednost Programa iznosi 40,3 miliona evra, od kojih je iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) izdvojeno 34,6 miliona evra. Ovim sredstvima finansiraće se zajednički projekti srpskih i hrvatskih partnera sa ciljem jačanja ekonomske saradnje u pograničnom programskom području i doprinose njegovom razvoju. Prioritetne oblasti saradnje su: poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštita životne sredine, turizam i razvoj malih i srednjih preduzeća.