Pismo zahvalnosti učesnice programa „Govorite evropski“

11. jul 2017. | Beograd

Program „Govorite evropski“, koji je finasiran iz IPA 2008, podrazumevao je profesionalne treninge i praksu u Evropskoj uniji za državne službenike i zaposlene u javnoj i lokalnoj samoupravi, kao  i novinare, blogere, nastavnike i ostale važne aktere procesa evropskih integracija čija je naročita uloga u prenošenju znanja i širenju ideja, vrednosti i prednosti članstva u EU. U ime Republike Srbije, glavni partner i nosilac projekta bila je Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Judit B. Ronto, nastavnica istorije na mađarskom jeziku, koja je prošla intenzivni Program specijalizovane obuke u oblasti evropskih integracija na Evropskom koledžu u Brižu i  Mastrihtu, pismom nas je obavestila koliko joj je program „Govorite evropski“, pomogao u profesionalnom radu. Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljamo deo pisma koje smo nedavno dobili od ove vredne i posvećene nastavnice, a koje predstavlja dodatnu potvrdu našeg rada u oblasti komunikacije i obuke o EU i evropskim integracijama:

„Zahvaljujući projektu Govorite evropski i seminaru u Belgiji, osmislila sam, potom odobreni program stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika pod nazivom Edukacija budućih građana Evropske unije, odnosno Edukacija nastavnog kadra za izvođenje nastave koji i sprovodim.

Tokom boravka u Brižu shvatila sam koliko je moje znanje dragoceno i  kako bih ga mogla podeliti sa decom osnovnoškolskog uzrasta. Napisala sam  priručnik za osnovce Evropska unija i Ja u 10 koraka. Po svom priručniku radim od septembra 2010. godine u tri različite škole sa osmacima. Časove držim mesečno i deca su oduševljena.

Pošto nisam nikada imala prilike da se zahvalim Republici Srbiji, koja mi je omogućila pohađanje seminara, ovom prilikom bih se zahvalila i šaljem jedan primerak svog priručnika. Napisan je, trenutno, samo na mađarskom, jer na tom jeziku i izvodim nastavu, ali se nadam da ću uspeti da ga uskoro i prevedem na srpski“.