Srbija ključna država regiona

10. jul 2017. | Beograd

Srbija ključna država regiona

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihaelom Rotom o odnosima i daljoj saradnji dveju država i evropskim integracijama Srbije

Na sastanku je bilo reči i o reformama koje se u tom procesu sprovode, situaciji u regionu i drugim značajnim temama.

Joksimović je tokom razgovora iskazala zahvalnost Nemačkoj, kao važnom strateškom partneru, na značajnoj podršci i pomoći koju pruža Srbiji u procesu pristupanja EU.

Takav odnos, kako je ukazala, potvrđuje se podatkom da je Nemačka naš najveći bilateralni donator, budući da je za 15 godina izdvojila 1,6 milijardi evra za različite projekte.

Ona je ponovila da će Srbija, i u predstojećem periodu, biti pouzdan partner Evropske unije, sa kojom će, kao i do sada, tesno sarađivati u rešavanju problema značajnih za EU, a jedan od njih jeste migranska kriza.

Joksimović je predočila da su evropske integracije strateški cilj Srbije i da su reforme koje se u procesu pristupanja EU sprovode u funkciji sveukupnog razvoja države.

Sagovornici su, u tom kontekstu, podvukli važnost rada na poglavljima 23 i 24, koja se, pored ostalog, tiču vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije, kao bitnim za dalji nastavak evrointegracija.

Srbija se zalaže za saradnju u regionu, jer je ona preduslov mira, razvoja i stabilnosti, naglasila je Joksimović i izrazila očekivanje da će i ostali uvideti značaj pomenutih vrednosti i dati konkretan doprinos njihovoj afirmaciji.

Takođe, na sastanku je ukazano na važnost predstojećeg Samita o zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava u Trstu, sa koga bi ponovo trebalo poslati jasnu poruku o značaju i potrebi stabilnosti i saradnje u regionu, a posebno u pogledu pripreme regionalnih infrastrukturnih projekata.

Joksimović je ponovila da je Beograd jasno opredeljen za nastavak razgovora sa Prištinom i puno sprovođenje Briselskog sporazuma, istovremeno naglašavajući važnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Rot je, izrazivši uverenje da je Srbija ključna država za stabilnost regiona, ocenio da je ona i pouzdan partner i Nemačke i Evropske unije.

On je naglasio važnost nastavka i ubrzanja dinamike reformskih procesa, posebno u oblasti vladavine prava, što će dovesti do ubrzanja dinamike pristupnih pregovora i napretka Srbije ka EU.

Rot je, poželevši Joksimović mnogo uspeha u radu, ukazao na značaj formiranja Ministarstva za evropske integracije za nastavak pristupanja EU.