Estonija preuzela predsedavanje EU

01. jul 2017. |

Estonija preuzela predsedavanje EU

Estonija je 1. jula 2017. godine preuzela od Malte svoje prvo predsedavanje Savetu Evropske unije. Prioriteti estonskog predsedavanja biće otvorena i inovativna evropska ekonomija, bezbednost, digitalna, inkluzivna i održiva Evropa, a moto predsedavanja je "Jedinstvo kroz ravnotežu".

Aktivnosti Estonije na prioritetu predsedavanja koji se tiče otvorene i inovativne Evrope imaće za cilj  unapređenje poslovnog okruženja koje pomaže rast zasnovan na znanju i konkurentnost. U okviru prioriteta bezbedne Evrope, Estonija će raditi na jačanju borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, boljoj unutrašnjoj bezbednosti, ali i zaštitu spoljnih granica EU unapređenjem saradnje, kao i dalji rad na migrantskoj krizi i reformi Zajedničkog sistema azila.

Estonija će takođe podržavati jačanje veza sa zemljama Istočnog partnerstva i fokusiraće se na povećanje troškova za odbranu, razvoj evropske saradnje u odbrani i EU-NATO partnerstva. U sklopu prioriteta digitalne Evrope, ova baltička zemlja sa 1,3 miliona stanovnika, koja je sebe profilisala kao pionira na polju digitalne tehnologije, želi da Unija iskoristi dobrobiti tehnološkog napretka. Zvanični Talin će se koncentrisati na unapređenje prekogranične e-trgovine, obezbeđenje modernih i bezbednih elektronskih komunikacija dostupnih svima širom Evrope i unapređenje prekograničnih digitalnih javnih usluga sa ciljem da se olakša svakodnevni život.  

Iako se proširenje EU ne pominje među prioritetima, ambasador Estonije u Srbiji Danijel Erik Šer nedavno je na skupu u Beogradu kojim je obeležen završetak malteškog i početak estonskog predsedavanja rekao da je stav njegove zemlje o pridruživanju Srbije jasan i da će Estonija u narednih šest meseci nastojati da ubedi sve članice EU da je otvaranje poglavlja "pravi put" za Srbiju. "Naša pozicija je veoma jasna: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU", rekao je Šer i dodao da "sve zemlje koje žele da uđu u EU moraju da dele evropske vrednosti".

U narednih šest medseci u Estoniji će biti održano dvadesetak skupova na ministarskom nivou, kao i oko 200 drugih događaja povezanih sa predsedavanjem.

Estonija je ušla u EU 2004. godine, a od 2011. je članica evro zone.