Iskustva Srbije u pregovorima sa EU korisna za Gruziju

30. jun 2017. | Beograd

Iskustva Srbije u pregovorima sa EU korisna za Gruziju

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Gruzije Josebom Nanobašvijilem o odnosima dveju zemalja, evrointegracijama Srbije, kao i o reformama koje se u tom procesu sprovode.

Tokom susreta je bilo i reči o odnosima Gruzije sa Evropskom unijom, situaciji u regionu i o drugim značajnim temama.

Nanobašvili je čestitao Joksimović na imenovanju za ministra za evropske integracije i poželeo joj uspeh u budućem radu, oceniši da će to ministarstvo sa većim kapacitetom sprovoditi proces pristupanja EU.

Joksimović je obavestila Joseba Nanobašvilija o tome da je u dosadašnjem procesu pristupanja Evropskoj uniji Srbija otvorila 10 poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ona je izrazila očekivanje da će u drugoj polovini godine, kada Estonija bude predsedava EU, biti otvoreno još nekoliko pregovaračkih poglavlja za koja budemo spremni.

Članstvo u Evropskoj uniji, kako je naglasila, predstavlja strateško opredeljenje Vlade Srbije, budući da su evropske integracije najbolji mehanizam za unutrašnji razvoj i napredak zemlje i da su reforme koje se sprovode u funkciji poboljšanja standarda i boljeg života građana.

Polazeći od stava da obe zemlje međusobno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet dveju država, ona je iskazala zahvalnost na doslednom i prinicipijelnom stavu Gruzije u pogedu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Nanobašvili je ponovio privrženost te države poštovanju teriritorijalnog integriteta i suverniteta.

Joksimović je naglasila da se Srbija, uverena da je stabilnost uslov razvoja i napretka, zalaže za saradnju u regionu, i izrazila uverenje da bi i ostali trebalo da pokažu identičan pristup i da na taj način deklarativno i verbalno pretoče u konkretno.

Ambasador Gruzije pohvalio je reforme koje se u Srbiji sporovode, uz ocenu da će iskustva Srbije u procesu pristupanja pomoći evropskom putu Gruzije.

Joksimović i Nanobašvili konstatovali su da su odnosi dveju država prijateljski i da potoji osnov za jačanje sveukupne saradnje Srbije i Gruzije, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.