Na drugi poziv iz Transnacionalnog programa Dunav dostavljeno 127 predloga projekata

15. jun 2017. | Beograd

U Beogradu je juče završen dvodnevni sastanak Nadzornog odbora Dunav transnacionalnog Programa, održan je i skup Nacionalnih koordinatora Dunavske strategije, kao i zajednički sastanak oba ova tela.

Tom prilikom predstavljeni su preliminarni rezultati drugog Poziva za dostavljanje predloga projekata, koji je bio otvoren od 9. maja do 6. juna 2017. godine i na koji je, u predviđenom roku, dostavljeno 127 predloga projekata. Zbirno, u dostavljenim aplikacijama zemlje korisnice IPA fonda tražile su ukupno 23,3  miliona evra, u odnosu na 4,4 miliona evra koliko je bilo raspoloživo i opredeljeno za drugi Poziv. Na temelju rezultata i ugovorenih sredstava iz prvog Poziva, kao i uvažavajući činjenicu da je pet puta više IPA sredstava traženo u odnosu na raspoloživi iznos, na sastanku je usvojen predlog da Upravljačko telo Programa pošalje zahtev Evropskoj komisiji za dodatnim IPA sredstvima.

Zemlje sa najvećim brojem vodećih partnera u okviru dostavljenih predloga projekata su Mađarska, Rumunija i Slovenija. Republika Srbija, nakon Mađarske i Rumunije, je zemlja sa najvećim brojem partnerskih institucija (136) i broja projekata (97)  po broju dostavljenih aplikacija.

Na sastanku je usvojen okvirni plan i dinamika za drugi Poziv, čije se ugovaranje očekuje tokom marta 2018. godine, kao i plan komunikacionih aktivnosti na programskom nivou. Razgovaralo se i o organizaciji šestog godišnjeg Foruma Dunavske strategije koji će se održati u Budimpešti 18-19. oktobra ove godine.

Tokom drugog dana sastanka predstavljen je koncept Seed Money Facility, kao i predlozi za strukturu projekata i raspisivanje Poziva. Usvojeni su osnovni principi koji se odnose na vremenski okvir za raspisivanje, na osnove za proračun troškova, kao i na raspoloživi budžet uključujući i zahteve o projektim partnerstvima. Takođe, razmatrani su dalji koraci i modeli uspostavljanja i funkcionisanja Dunavske strateške tačke čiji se rad finansira u okviru specifičnog programskog cilja 4.2, imajući u vidu da projekat iz kog se finansira trenutni rad DST ističe u septembru 2017. godine.