TAEKS ekspertska misija – Procena izloženosti stanovništva radioaktivnim zračenjima

06. jul 2017. | Beograd

TAEKS ekspertska misija - Procena izloženosti stanovništva radioaktivnim zračenjima

Organizator: Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost

J. Joksimović: Ništa novo od Hrvatske

16. novembar 2018. | Beograd


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas, reagujući na to da su se na sednici Komiteta za proširenje (KOELA) u Savetu EU, predstavnici Hrvatske ponovo „žalili” na Srbiju, da to nije ništa posebno novo od našeg suseda, ali da je više zanima kako će se članice postaviti prema kredibilnoj politici proširenja i da li će podržati otvaranje nekoliko poglavlja do kraja godine
„Ako je tako bilo, a izgleda da jeste, ništa posebno novo od našeg suseda, neka usput urade introspektivnu analizu, jer to što se povremeno dešava u Hrvatskoj je ozbiljan izazov za vrednosti EU, ali to je pitanje za njih“ rekla je Joksimović Tanjugu.
Mene više zanima, istakla je, kako će se članice postaviti prema kredibilnoj politici proširenja, i da li će podržati otvaranje nekoliko poglavlja do kraja godine, jer dosta pozitivnih rezultata u reformskom procesu je Srbija preduzela i imamo rezultate  veoma uverljive za otvaranje nekoliko poglavlja.

J. Joksimović: Otvaranje novih poglavlja biće potvrda napretka Srbije

16. novembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija, pored oblasti vladavine prava, intenzivno radila i na pripremi drugih pregovaračkih pozicija koje se tiču važnih reformskih oblasti. Joksimović je, nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU, navela da smatra da je važno da članice konstatuju napredak time što će dati saglasnost za otvaranje novih poglavlja.
„Uz ukupnu analizu onoga što smo u poglavljima 23 i 24 uradili, posebno u drugoj polovini godine, mislim da ima dovoljno elemenata i koraka koji će biti dovoljni za države članice da podrže otvaranje novih poglavlja do kraja godine”, kazala je Joksimović.

J. Joksimović i Lo Kašo: Italija prepoznaje napredak Srbije u reformama

15. novembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom o bilateralnim odnosima dve države, evropskim integracijama Srbije, reformama koje se u procesu pristupanja sprovode, situaciji u regionu i drugim temama.

J. Joksimović: Za pet do sedam godina kreće nova etapa razvoja

14. novembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uverena je da će evropski put Srbije za pet do sedam godina rezultirati članstvom u EU, nakon čega će krenuti nova etapa razvoja države, što je cilj Vlade Srbije.

J. Joksimović: Otvaramo vrata i vidike gde se nalazi novac EU

14. novembar 2018. | Beograd

Cilj Vlade Srbije je da maksimalno apsorbuje sredstva iz fondova EU jer njihovo korišćenje na direktan način doprinosi kvalitetu života građana i razvoju cele zemlje, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da nadležni zato otvaraju vrata i vidike lokalnim samoupravama gde je novac, i to bespovratan.

Šesta nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji

13. novembar 2018. | Beograd

Obaveštavamo Vas da će se Šesta nacionalna konferencija o prekograničnoj saradnji, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije, održati  u sredu, 14. novembra  2018. godine, u Beogradu.

J. Joksimović i Rauš: Podrška procesu evropskih integracija Srbije

13. novembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa direktorom austrijske Političke akademije Betinom Rauš i grupom eksperata te ustanove i instituta „Alojz Mok“ o bilateralnim odnosima i saradnji dve države u nastavku pristupanja Srbije EU, rezultatima reformi, situaciji u regionu i austrijskom predsedavanju Savetom EU.

Predstavljeni rezultati projekta vrednog 2,6 miliona evra kojim EU podržava proces evropske integracije Srbije

09. novembar 2018. | Beograd

Konferencija povodom završetka projekta „Pravna podrška pregovorima (PLAK II)“, održana je danas u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije i projekta PLAK II.

J. Joksimović: Srbija opredeljena za održivi mir, ali i drugi moraju isto

09. novembar 2018. | Beč

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas na forumu „Evropska unija - glavni akter bezbednosti i odbrane” u Beču, gde je prisutne informisala o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine i ukazala da je Beograd za nastavak  razgovora, ali da svi protivpravni potezi Prištine podrivaju koncept regionalne saradnje.
„Informisala sam ih o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine. Nakon samita EPP u Helsinkiju, predsednik Aleksandar Vučić je otišao u Brisel i videli smo na šta je ukazao. Ja sam ponovila te stavove - da Beograd jeste za nastavak političkog dijaloga,  ali da svi protivpravni potezi podrivaju ceo koncept regionalne saradnje”, rekla je Joksimović, koja je govorila na panelu „Uloga Jugoistočne Evrope u stabilnosti EU”.

Uskoro treći poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Interreg Dunavskog transnacionalnog programa 2014 – 2020

07. novembar 2018. | Beograd

Dunavski transnacionalni program pruža finansijsku podršku projektima koji doprinose razvoju inovativnog, bolje povezanog i održivog Dunavskog regiona. Ukupan budžet trećeg poziva iznosiće 60 miliona evra (3.3 miliona će biti obezbeđeno iz IPA), a tačan datum objave poziva biće objavljen uskoro.

J. Joksimović: Važan podsticaj da građani regiona ne ostanu na začelju EU

06. novembar 2018. | Beograd

Socijalna i razvojna dimenzija EU integracija jedan je od najvažnijih motiva zbog kojih je Srbija kao društvo i država krenula u proces EU, rekla je večeras ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i precizirala da je Poglavlje 2, koje se bavi slobodom kretanja radnika, tehnički spremno za otvaranje.

„Kao vlada moramo da razumemo da se stepen socijalnih prava i usluga ne meri samo obimom pružene socijalne usluge ili njihovog unapređenja, već kako pojedinac meri svoju društvenu moć, na koji način oseća da li je pomognut, podstaknut i zaštićen kada mu treba i kada iz nekog razloga nije u mogućnosti da napreduje“, rekla je Joksimović na ministarskoj konferenciji „Inicijativa za socijalnu dimenziju EU integracija“.

J. Joksimović i Huber: Švajcarska pouzdan i značajan razvojni partner Srbije

05. novembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa zamenikom direktora švajcarske Agencije za razvoj i saradnju SDC i šefom za saradnju sa Istočnom Evropom Rut Huber. Razgovarale su o dosadašnjoj i planovima za buduću saradnju koji bi - osnaživanjem efikasnijeg funkcionisanja institucija i kroz podršku reformama koje sprovodimo, trebalo da doprinesu procesu evrointegracija.

J. Joksimović: Ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu važno za razvojni rast

01. novembar 2018. | Beograd

Srbiji je potreban razvojni rast i zato je investiranje u rečnu, vazdušnu, železničku i putnu infrastrukturu važno za naš održivi rast i razvojni rast, poručila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. 
Na predstavljanju IPA projekta „Integracija sistema za praćenje plovidbe na Dunavu“, Joksimović je naglasila da su takvi događaji najbolji način da pokažemo kakve koristi ima Srbija od evropskog puta. 

Održana implementaciona radionica za projekte ugovorene u okviru Drugog poziva INTERREG 5-B Dunav transnacionalnog programa

01. novembar 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, Sektor za programe prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnju sa organima i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou radi efikasnijeg korišćenja fondova, organizovalo je 29. oktobra 2018. godine u Beogradu implementacionu radionicu za projekte ugovorene u okviru Drugog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Dunav transnacionalnog Programa.

EU treba da intenzivira pristupne pregovore sa Srbijom i poveća podršku reformama

30. oktobar 2018. | Beograd

Javna podrška integraciji Srbije u Evropsku uniju raste, ali pregovore o pristupanju treba intenzivirati kako bi podržali vladine reformske napore, izjavila je za SeeNews ministar za evropske integracije Srbije.

„Želimo da čujemo više poruka koje odražavaju vrednosti o temama kao što su stabilnost, mir i ekonomski prosperitet - to su suštinski razlozi za pridruživanje EU“, rekla je Jadranka Joksimović za SeeNews u intervjuu koji je dostavljen elektronskom poštom ove sedmice posle Sedmog Samita EU - Jugoistočna Evropa, u organizaciji lista „Ekonomist“.

J. Joksimović: Trenutno za otvaranje imamo tehnički spremnih sedam pregovaračkih pozicija

29. oktobar 2018. | Beograd

Srbija očekuje da u okviru evropskih integracija do kraja decembra otvori tri poglavlja, rekla je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je ocenila da otvaranje poglavlja nije samo po sebi cilj, ali doprinosi sprovođenju reformi.

Srbija može da računa na podršku Mađarske u evropskim integracijama

25. oktobar 2018. | Beograd

Srbija tehnički ima pripremljeno sedam novih poglavlja za otvaranje, obavestila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ministra za inostrane poslove i trgovinu Mađarske Petera Sijartu, koji je rekao da se Mađarska zalaže da Srbija do kraja godine otvori svih sedam poglavlja.

J. Joksimović i Bajer: Stabilan region važan i za EU

24. oktobar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa poslanikom nemačkog Bundestaga Peterom Bajerom o evropskim integracijama Srbije i nastavku međusobne saradnje u tom procesu, rezultatima reformi koje se tokom pristupnih pregovora sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima.

J. Joksimović: Evropske integracije najbolja razvojna agenda svake države

24. oktobar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je danas da su evropske integracije najbolja reformska agenda za svaku zemlju, nezavisno od toga kada će ona postati članica EU i da li će EU do tada pretrpeti određene transformacije. Joksimović je na Sajmu knjiga gde je predstavila publikaciju „Vodič za korišćenje EU fondova u Srbiji - IPA 2 (2014-2020)”,  navela da će se Srbija, kao ozbiljna i zrela država, prilagoditi promenama kroz koje EU prolazi.

J. Joksimović: Sredstva iz fondova EU neće biti manja

24. oktobar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović predstavila je danas publikaciju „Vodič za korišćenje EU fondova u Srbiji - IPA 2 (2014-2020)“ na Sajmu knjiga, a na pitanje novinara da li je obišla Sajam, na kome je i štand „Velika Srbija”, gde lider SRS Vojislav Šešelj predstavlja svoje knjige, ona je rekla da se ničega iz svoje političke prošlosti ne stidi.

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: