Arhiva aktuelnosti

Otvoren treći festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“

20. septembar 2018. | Beograd

Trodnevni festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“, posvećen obeležavanju Dana evropske saradnje, otvoren je juče u Centru za kulturu „Vlada Divljan”.

J. Joksimović i Gasparič: Slovenija nastavlja da podržava evropski put Srbije

20. septembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je u oproštajnu posetu odlazećeg ambasadora Slovenije Vladimira Gaspariča. Razgovarali su o bilateralnim odnosima dve zemlje, procesu evropskih integracija Srbije, prilikama u Evropskoj uniji, odnosima u regionu i drugim temama.

J. Joksimović i Dankan: Nastavak reformi važan za evropske integracije Srbije

19. septembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ministrom Velike Britanije za Evropu i Ameriku Alenom Dankanom o pristupanju Srbije EU, efektima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim i drugim pitanjima.

J. Joksimović i Ćiamba: Bilateralnim razgovorima do boljeg položaja nacionalnih manjina

18. septembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa državnim sekretarom ministarstva spoljnih poslova Rumunije i kopredsedavajućim Zajedničke komisije Rumunije i Srbije za zaštitu nacionalnih manjina Georgijem Ćiambom. Razgovarali su o bilateralnim odnosima, položaju rumunske nacionalne manjine, procesu evropskih integracija Srbije i drugim temama.

J. Joksimović: Reforma pravosuđa u funkciji građana

18. septembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da se reforma pravosuđa radi zbog dobrobiti građana Srbije i ostvarenja pune ili makar približavanja idealu vladavine prava, kakva postoji u većini zemalja EU.

J. Joksimović i Šaer: Srbija i Estonija se bolje upoznale, potencijali saradnje veliki

18. septembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je u oproštajnu posetu odlazećeg ambasadora Estonije Danijela Šaera. Razgovarali su o procesu evropskih integracija Srbije, reformama, situaciji u regionu i drugim pitanjima.

Održan seminar „Evropski sporazum o međunarodnom drumskom transportu opasne robe“

17. septembar 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u okviru projekta Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), organizovalo je seminar „Evropski sporazum o međunarodnom drumskom transportu opasne robe (ADR)“, čiji je cilj sticanje i unapređenje znanja u vezi sa ovlašćenjima i evidencijom u oblasti transporta opasne robe, kao i sa primerima dobre prakse u zemljama EU.

Seminar „Poglavlje 14 – drumski saobraćaj“

17. septembar 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je seminar „Poglavlje 14 - drumski saobraćaj“, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a u okviru projekta Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu.

Ministarstvo za evropske integracije organizuje trodnevni festival dokumentarnog filma - „Evropska saradnja: filmska priča“

17. septembar 2018. | Beograd

Povodom Dana evropske teritorijalne saradnje, Ministarstvo za evropske integracije organizuje trodnevni festival dokumentarnog filma - „Evropska saradnja: filmska priča“.

Festival će 19. septembra otvoriti višestruko nagrađivani domaći film „Zarobljeno vreme“, reditelja Milana Nikodijevića, sa kojim je predviđen i razgovor nakon projekcije. Na repertoaru su takođe i grčki film „Porodični posao“, autorke Angeliki Aristomenopolu (20. septembar), kao i dokumentarno ostvarenje „Pariska opera“, reditelja  Žan-Stefana Brona, rađen u francusko-švajcarskoj koprodukciji  (21. septembar).

Gabrijel: EU preuzima finansiranje Naučnog parka u Beogradu

17. septembar 2018. | Beograd

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel najavila je danas da će od sledeće godine Evropska unija preuzeti finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu u iznosu od 1,5 miliona evra, koji je do sada finansirala Vlada Švajcarske.

J. Joksimović – Gabrijel: Evropske integracije dale okvir za održivi razvoj Srbije

17. septembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa komesarom EU za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabrijel o budućim aktivnostima koje se odnose na digitalizaciju u Srbiji, digitalnoj agendi za Zapadni Balkan i modelima kojima će EU podržati proces digitalizacije naše države, razvoju preduzetništva i ekonomije zasnovane na znanju.

J. Joksimović: Hanova izjava odraz razumevanja problema

15. septembar 2018. | Beograd

Komesar EU Johanes Han izjavio je da u okviru dijaloga Beograda i Prištine teritorijalna razmena ili korekcija granica nije isključena kao završni deo slagalice. Bilo koje rešenje mora da doprinosi stabilnosti i prosperitetu regiona i da obe strane budu svesne međunarodnih obaveza i zabrinutosti međunarodne zajednice. Verujem da je moguće da se rešenje spora ostvari do sredine 2019. godine - izjavio je u petak Han.

Otvoren seminar „Klasifikacija nacionalnih propisa i pravna tehnika pisanja zakona u EU“

14. septembar 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je seminar „Klasifikacija nacionalnih propisa u skladu sa propisima EU i pravna tehnika pisanja zakona“, čiji je cilj sticanje i unapređenje znanja za izradu priloga zakona i podzakonskih akata, u skladu sa specifičnostima prenošenja prava EU, uz interaktivnu razmenu iskustava i analizu primera iz prakse.

J. Joksimović i Hargitai: EBRD partner u procesu evropskih integracija i razvoja Srbije

12. septembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zaduženom za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai o razvoju Srbije kroz proces evropskih integracija.

Radionica „Koordinacija i pisana komunikacija u procesu pristupanja“

11. septembar 2018. | Beograd

U organizaciji Ministarstva za evropske integracije održana je radionica „Koordinacija i pisana komunikacija u procesu pristupanja“, čiji je cilj sticanje i unapređenje znanja za izradu dokumenata i pravnih priloga koji se dostavljaju institucijama Evropske unije, odnosno upoznavanje sa sadržajem, formom i ključnim elementima dobrog pravnog priloga, uz interaktivnu razmenu iskustava i analizu primera iz prakse.

J. Joksimović: Vučić pokazao državništvo, brigu o ljudima i miru

09. septembar 2018. | Beograd

Dvodnevnim boravkom na Kosmetu predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je nedvosmislenu i značajnu poruku, i to u jednom komplikovanom trenutku kada iz Prištine stižu veoma razgovetno negativne i snažno preteće poruke, a iz međunarodne javnosti dosta nerazgovetne poruke podrške nastojanjima da se dijalogom dođe do nekih novih, fleksibilnih rešenja, ocenila je danas srpski ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Evropska komisija podržava obuku državnih službenika iz regiona

29. avgust 2018. | Beograd

Evropska komisija i Britanski savet nastavljaju, treću godinu zaredom, sprovođenje regionalnog projekta EU Scheme for Young Professionals in the Western Balkans III  čiji je cilj izgradnja administrativnih kapaciteta mladih državnih službenika na Zapadnom Balkanu, kao i jačanje regionalne saradnje.  

Podrška članstvu Srbije u Evropskoj uniji 55 procenata

28. avgust 2018. | Beograd

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 55 odsto građana Srbije glasalo bi za, njih 21 odsto bi glasalo protiv, dok po 12 odsto ne bi glasalo uopšte ili ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje, rezultat je najnovijeg istraživanja javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“ koje je sprovelo Ministarstvo za evropske integracije. Istraživanje u kome je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, rađeno je prema standardu Evrobarometra.

J. Joksimović: Evropske integracije postavile strategiju održivog razvoja Srbije

28. avgust 2018. | Beograd

Srbija ima svoju razvojnu strategiju održivog razvoja i stabilno stoji u svom reformskom procesu još od 2012. godine, rekla je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da su evropske integracije Srbije jasno postavile razvojnu viziju Srbije.

Joksimović je na panelu „Vizioniranje Srbije u budućnosti: kako se evropski put i Agenda 2030 umrežavaju“, u okviru konferencije „Srbija 2030: Činjenice i opcije“ kazala da okvir evropskih integracija uključuje i svih 17 ciljeva održivog razvoja.

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: