Arhiva aktuelnosti

Ekspertska misija – Evaluacija i analiza poslovnih planova, 21-25. januar

21. januar 2019. | Beograd

Ekspertska misija - Evaluacija i analiza poslovnih planova, 21-25. januar.

Korisnik Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

J. Joksimović: EU integracije podržava 55 odsto građana Srbije

18. januar 2019. | Beograd

Evropske integracije podržava 55 odsto građana Srbije, rekla je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je predstavila najnovije šestomesečno istraživanje Ministarstva za evropske integracije, urađeno prema standardu Evrobarometra.

J. Joksimović: Odnosi sa Rusijom ne remete proces evropskih integracija Srbije

18. januar 2019. | Beograd

Dobri odnosi sa Rusijom ne remete evropski put Srbije, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Ona je novinarima, upitana o eventualnom uticaju jučerašnje posete predsednika Rusije Vladimira Putina na odnose sa EU, rekla da je Srbija pokazala Evropskoj uniji da je predvidiv i iskren partner i da ne krije da ima dobre političke i ekonomske odnose sa Rusijom.

Podrška članstvu Srbije u EU i dalje stabilna - 55 procenata

18. januar 2019. | Beograd

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 55 odsto građana Srbije glasalo bi za, njih 25 odsto bi glasalo protiv, dok ukupno 20 odsto (po 10 odsto) ne bi glasalo uopšte ili ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje, rezultat je najnovijeg istraživanja javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“, koje na svakih šest meseci sprovodi Ministarstvo za evropske integracije. Istraživanje u kome je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, rađeno je prema standardu Evrobarometra.

Ekspertska misija –  Obezbeđenje kvaliteta i kontrola, 17-18. januar

17. januar 2019. | Beograd

Ekspertska misija -  Obezbeđenje kvaliteta i kontrola, 17-18. januar.

Korisnik Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

J. Joksimović: Jasna politička volja Vlade Srbije za borbu protiv korupcije

16. januar 2019. | Beograd

Za efikasno sprečavanje korupcije neophodno je donošenje kvalitetnih zakona i njihova implementacija, a preduslov za to je politička volja, navela je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ističući da je „politička volja Vlade Srbije nedvosmisleno pokazana“.

J. Joksimović: EU – ono što te ne ubije, to te ojača

16. januar 2019. | Beograd

Srbija neće odustati od evropskih integracija bez obzira na zamor od proširenja u EU, rekla je večeras ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i poručila da Srbija očekuje da tokom rumunskog predsedavanja EU, do kraja juna, budu otvorena neka od poglavlja koja su spremna.

Studenti sa Sorbone sa predstavnicima MEI o evropskim integracijama Srbije

14. januar 2019. | Beograd

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za evropske integracije Ksenija Milenković razgovarala je danas u Francuskom institutu sa studentima prve godine master studija „Međunarodni odnosi i evropski poslovi“ Univerziteta Pariz-Panteon Sorbona o evropskim integracijama Srbije, kao i o tome zašto je za Srbiju, ali i za EU, značajno da politika proširenja ostane visoko na agendi Unije.

J. Joksimović: Srbija je ozbiljna država i ne vodi politiku od danas do sutra

06. januar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je poručila da Srbija ne odustaje od zalaganja za ulazak u Evropsku uniju i istakla da nijedna ozbiljna država ne menja politiku „od danas do sutra“. 

Uspešno ugovoreno 59 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU

03. januar 2019. | Beograd

Republika Srbija uspešno je i u planiranom roku završila ugovaranje projekata za Program IPA 2014. i to sa stopom ugovaranja od 90,08 odsto, odnosno  u vrednosti od 59.220.430 miliona evra. Do sada je  potpisano 86 ugovora za ovaj programski period.

J. Joksimović: Ozbiljni izazovi pred EU u 2019. godini, ali tema proširenja ostaje

01. januar 2019. | Beograd

Rumunija, koja je danas preuzela šestomesečno predsedavanje Savetom Evropske unije, podržava evropski put Srbije i namerava da tokom predsedavanja EU temu proširenja drži na agendi i u fokusu.

J. Joksimović: Priština i Tirana urušavaju temelje Evrope

31. decembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je izjava predsednika Vlade u Prištini Ramuša Haradinaja - da granica Kosova prema Albaniji više ne postoji, istovremeno i zabrinjavajuća i upozoravajuća, jer predstavlja početak urušavanja temelja koje su OEBS i EU postavili i koji čine Evropu „celu i slobodnu“.

J. Joksimović: Relativno zadovoljavajuća dinamika pregovora, nema posustajanja

26. decembar 2018. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija može da bude relativno zadovoljna dinamikom pregovora sa Evropskom unijom u 2018. godini, tokom koje je otvoreno četiri poglavlja, te naglasila da će se reforme aktivno sprovoditi i tokom iduće godine, bez obzira na izazove u EU.

J. Joksimović: Srbija značajno učestvuje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU

26. decembar 2018. | Beograd

Nesumnjivo je da Srbija značajno učestvuje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i podsetila da naša zemlja tek do momenta punopravnog članstva mora u potpunosti uskladiti spoljnu politiku sa politikom EU.

Odobreni projekti u okviru grant šeme Programa Exchange 5

25. decembar 2018. | Beograd

U okviru grant šeme Programa Exchange 5 odobreno je sprovođenje 18 projekata u oblasti upravljanja imovinom na lokalnom nivou. Projekti će biti realizovani u okviru Komponente 1 Programa, a biće obuhvaćeno 48 jedinica lokalne samouprave (18 koordinatora i 30 partnera) kao i nekolicina drugih korisnika (JKP, razvojne agencije, OCD).

J. Joksimović: Brisel, za sada, ne piše novi izveštaj o Poglavlju 31

24. decembar 2018. | Beograd

Brisel nije doneo odluku da se izradi novi Izveštaj o skriningu za Poglavlje 31 o zajedničkoj spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, budući da takvu odluku nije potvrdilo svih 28 članica EU, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: EU razume da Srbija na svet gleda kroz razvoj, saradnju, reforme i dijalog

18. decembar 2018. | Brisel

Ono što je bila poruka Srbije u Briselu, a što je EU dobro razumela, je to da mi svet očigledno gledamo drugačijim očima, izjavila je ministar za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović.

EU i Srbija potpisali paket IPA 2017 od preko 97 miliona evra

17. decembar 2018. | Brisel

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han potpisali su u Briselu deo Instrumenta pretpristupne pomoći za 2017. godinu u iznosu od preko 97 miliona evra.

Otvorena 15. izložba fotografija "Primenjena nostalgija"

17. decembar 2018. | Beograd

 U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu danas je otvorena 15. izložba fotografija „Primenjena nostalgija” koju je organizovalo Ministarstvo za evropske integracije povodom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije. Autori izložbe su fotografi Magdalena Miljkov iz Srbije i Kristofer Mavrič iz Austrije, a ideja je da se i na ovaj način unapredi kulturna razmena između te dve zemlje, kao i da se promovišu evropske vrednosti i saradnja Srbije sa državama članicama EU.

Otvoren seminar o smernicama za transevropsku energetsku infrastrukturu

12. decembar 2018. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije organizuje danas, u okviru projekta Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu, seminar „Poglavlje 15 - Uredba 347/2013 o smernicama za transevropsku energetsku infrastrukturu“.

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.

 

 

Pogledajte zanimljiv video o tome šta se u Srbiji finansira IPA sredstvima: