Arhiva aktuelnosti

J. Joksimović: Uspešno sprovodimo reformu obrazovanja podržanu iz sredstava EU

18. April 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je u toku priprema dokumentacije za drugu tranšu od osam miliona evra pomoći Evropske unije srpskom budžetu za reformu obrazovanja.

Održana radionica u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020

18. April 2019. | Zlatar

Dvodnevna radionica za implementaciju dodeljenih projekata u okviru Prvog poziva za podnošenje predloga projekata za Program prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020 održana je 17. i 18. aprila 2019. godine na Zlataru, u opštini Nova Varoš. Kako bi projektnim partnerima pomogli u primeni projekta, radionicu su organizovali Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje projekata finansiranih od strane EU (CFCU), uz pomoć Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa.

J. Joksimović: Proces evropskih integracija nije uspavanka, već budilnik

17. April 2019. | Beograd

Koheziona politika je politika solidarnosti, ali i smanjivanja regionalnih nejednakosti i mi kao zemlja, koja teži članstvu u EU, moramo da obezbedimo da nijedan građanin, ni na jednom mestu u našoj zemlji ne bude zaobiđen i ne zaobiđe ga razvoj i rast, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović i Sijarto: Jasna podrška suseda na evropskom putu mnogo nam znači

15. April 2019. | Subotica

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Subotici sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom. Upoznala je sagovornika sa aktivnostima u procesu reformi i pripremljenim poglavljima.

J. Joksimović: Glasna podrška najbližeg suseda da Srbija zaslužuje dinamičniji EU put

15. April 2019. | Subotica

„U atmosferi u kakvoj je Evropska unija danas, posebno u predizbornoj, kad nam raznorazne, a često negativne poruke stižu od pojedinih zemalja, podrška suseda i to najbližeg, a članice EU, govori dovoljno o tome da Srbija na svaki način i u svakom segmentu reformi i regionalne saradnje zaslužuje jedan dinamičniji evropski put“.

To je izjavila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, nakon sednice ministara Vlade Srbije i Mađarske, u Subotici.

J. Joksimović: Velike mogućnosti saradnje i dobri odnosi Srbije i Čilea

13. April 2019. | Santijago de Čile

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na Latinoameričkoj konferenciji koja je održana u Santijagu de Čileu, uz prisustvo velikog broja visokih predstavnika Republike Čilea, Argentinske Republike, Republike Kolumbije i Bolivarske Republike Venecuele, kao i predstavnika Evropske unije. Konferencija je održana u vreme značajnih promena na prostoru Latinske Amerike, a neke od tema o kojima se diskutovalo su nova konzervativna era u Latinskoj Americi kao modelu za kontinent, aktuelnosti po pitanju Bregzita i definisanje budućih odnosa Velike Britanije i Evropske unije i dr.

J. Joksimović: Srbija ulaže u društveno – ekonomski napredak žena

13. April 2019. | Santijago de Čile

U okviru Latinoameričke konferencije, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je učestvovala i na panelu pod nazivom „Žene kreiraju politiku - ono sto čini razliku”, zajedno sa čileanskim ministrom za žene i rodnu ravnopravnost Izabel Pla i mađarskim državnim ministrom zaduženim za pitanja porodice i omladine Katalin Novak.

Studijska poseta Evropskog koledža u Natolinu

11. April 2019. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije posetili su danas studenti i profesori Evropskog koledža u Natolinu, jedne od najprestižnijih institucija specijalizovanih za pitanje evropskih studija.

J. Joksimović: Reformski smo aktivni i posvećeni saradnji, očekujemo otvaranje novih poglavlja

10. April 2019. | Beograd

Povodom navoda da je Međuvladina konferencija, na kojoj će biti otvorena nova poglavlja zakazana za 18. jun, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da očekujemo da nova poglavlja budu otvorena do kraja juna, odnosno do kraja rumunskog predsedavanja Savetom EU.

J. Joksimović povodom izjave Ruže Tomašić

09. April 2019. |

Povodom izjave predsednika pokreta „Hrvatski suverenisti” Ruže Tomašić da se taj pokret zalaže za blokiranje Srbije u EU dok Srbija ne isplati ratnu odštetu za agresiju na Hrvatsku i dok istu ne prizna, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, rekla je: „To već i nije vest, jer pomenuta evroposlanica i njeni saborci u kontinuitetu pokazuju da je antisrpska politika jedino na čemu grade svoju političku platformu, što je problematično, jer ako mislite da ćete dobiti glasove na takvoj politici, onda je taj problem širih razmera. Neće neutemeljeni i agresivni zahtevi gospođe Tomašić i njenih suverenista odlučivati o evropskoj budućnosti Srbije, oni još nisu izgleda naučili šta su evropske vrednosti i čemu služi proces evropskih integracija”.

Usvojen Akcioni plan za Poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata

08. April 2019. | Beograd

Vlada Srbije, na sednici održanoj 4. aprila 2019. godine, usvojila je Akcioni plan za Poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Izrada Akcionog plana predstavlja merilo za otvaranje Poglavlja 22.

Otvoren konkurs za izbor najboljih studentskih radova o EU

05. April 2019. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisalo je danas nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Četvrti forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region biće održan u Budvi od 6. do 8. maja

04. April 2019. |

Registracija za Četvrti forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region i dodatne događaje koji će biti održan u Budvi (Crna Gora), od 6. do 8. maja 2019. godine je otvorena.

J. Joksimović i poslanici Bundestaga: Stabilnost regiona važna i za EU

02. April 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa poslanicima nemačkog Bundestaga Peterom Bajerom i Kristijanom Šmitom o planovima Srbije u procesu evropskih integracija, reformama koje se sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

J. Joksimović: Evropski parlament pozvao na nastavak reformi i otvaranje poglavlja

28. mart 2019. | Strazbur

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje je na sednici u Strazburu pozvao Prištinu da bez odlaganja ukine nametnute takse na robu iz Srbije i BiH, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da je istovremeno izraženo žaljenje zbog trenutnog zastoja u dijalogu Beograda i Prištine.