Arhiva aktuelnosti

Ekspertska misija – Priprema i sprovođenje Programa procene kvaliteta i poboljšanja (QAIP), 27-31. januar. Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

27. januar 2020. |

Ekspertska misija – Priprema i sprovođenje Programa procene kvaliteta i poboljšanja (QAIP), 27-31. januar.  Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ekspertska misija – Primena harmonizovanog sistema (HS) 2022; 21-24. januar. Korisnik: Uprava carina.

21. januar 2020. |

Ekspertska misija – Primena harmonizovanog sistema (HS) 2022; 21-24. januar. Korisnik: Uprava carina.

Ekspertska misija - Izrada propisa o čuvanju podataka u Nacionalnom DNK registru i razmena i prenos podataka; 20-22. januar. Korisnik: MUP

20. januar 2020. |

Ekspertska misija - Izrada propisa o čuvanju podataka u Nacionalnom DNK registru i razmena i prenos podataka; 20-22. januar. Korisnik: MUP

J. Joksimović: Od 2014. godine - 75 miliona evra za životnu sredinu

17. januar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je počevši od 2014. godine kroz fondove EU obezbeđena podrška za sektor životne sredine u iznosu od preko 75 miliona evra, a da se za ovu godinu predviđaju dodatna bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 73 miliona evra.

J. Joksimović i Adam: Važno je i šta kandidati misle o metodologiji

16. januar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Belgije Kunom Adamom o nastavku evropskih integracija Srbije, metodologiji proširenja, kao i saradnji dve države u tom procesu, situaciji u EU i u regionu.

J. Joksimović: Niži cenzus- impuls evropskoj vrednosti pluralizma

14. januar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da se čudi „tolikom oprezu” i da je iznenađuje komentar na inicijativu o smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, koji je rekao da se izborna pravila ne menjaju u godini izbora.

J. Joksimović: Zakon o slobodi veroispovesti ozbiljan korak unazad

09. januar 2020. | Beograd

Usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori nesumnjivo je ozbiljan korak unazad u pogledu poštovanja osnovnih evropskih vrednosti koje se odnose na prava manjina, koje uključuje i verska prava, kao i svesno zaobilaženje međunarodnih standarda i konvencija iz ove oblasti, poručila je ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Samo od Srbije u pregovorima tražen poseban Akcioni plan o pravima nacionalnih manjina

05. januar 2020. | Beograd

Najnovija dešavanja u Crnoj Gori u vezi sa Zakonom o verskim slobodama ukazuju na činjenicu da proces pristupnih pregovora nije imao jedinstvene kriterijume prema Srbiji i Crnoj Gori, kao državama kandidatima za članstvo u EU, posebno kada je reč o manjinama i poštovanju međunarodnih standarda i konvencija iz ove oblasti, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Počeo rad na pripremi Nacrta Zakona o sistemu za upravljanje kohezionom politikom u Republici Srbiji

03. januar 2020. | Beograd

Na osnovu člana 77. Zakona o državnoj upravi („Sl. glasnik RS”, br. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 47/18 i 30/18 – dr. zakon) kao i člana 3. Pravilnika o smernicama dobre prakse za ostvarivanje učešća javnosti u pripremi nacrta zakona i drugih propisa i akata („Sl. glasnik RS“, br. 51/19), Ministarstvo za evropske integracije obaveštava javnost da je 23. decembra 2019. godine otpočeo rad na pripremi Nacrta Zakona o sistemu za upravljanje kohezionom politikom u Republici Srbiji.

J. Joksimović: Hrvatsko predsedavanje EU da nastavi Kredibilnu strategiju proširenja

03. januar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je danas početak predsedavanja Hrvatske Savetom EU i poručila da očekuje da ta zemlja, kao država članica iz regiona, doprinese kvalitativnom unapređenju procesa proširenja, kroz iskreno zalaganje vrednovanja pojedinačnih rezultata država kandidata i potencijalnih kandidata.

J. Joksimović: Ne očekujem korak od sedam milja, ali važne korake da

03. januar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović, govoreći o evropskim integracijama Srbije u 2020. godini, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) kako ne očekuje korak od sedam milja, ali stalne važne korake napred svakako očekuje.

J. Joksimović: Izmena metodologije treba da ide u pravcu kvaliteta i brzine pristupnog procesa, a ne obrnuto

01. januar 2020. | Beograd

O evrointegracijama Srbije u 2019. i očekivanjima za 2020, najavljenoj reformi procesa proširenja, kao i očekivanjima od samita EU-Zapadni Balkan koji će biti održan za vreme hrvatskog predsedavanja EU, u maju u Zagrebu, govori ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Za pametnu i razboritu politiku

31. decembar 2019. | Beograd

Srbiji želim da naša zemlja nastavi putanjom sveukupnog socio-ekonomskog razvoja, koju smo utabali prethodnih godina, i koja znači ne samo ukupno bolje ekonomske pokazatelje – od pada javnog duga, stabilno napredujućeg ekonomskog rasta, pada nezaposlenosti, već i ukupno bolji i podsticajniji ambijent za život, učenje, rad svih naših građana u svakom delu naše Srbije. Razvojni plan za Srbiju 2025. počeo je i ubrzava se od 2020. Želim da ubrzamo i reformski proces i evropski put Srbije, kao i da zadržimo i ojačamo međunarodni ugled i respekt koji smo ostvarili, vodeći pametnu i održivo razboritu međunarodnu i unutrašnju politiku, u sinergiji predsednika Vučića i odgovorne vlade, a pre svega zahvaljujući poverenju koje su nam građani ukazali.

J. Joksimović: Unapređenje ekonomija interes građana regiona i okvir za bolje odnose

26. decembar 2019. | Beograd

Interes građana celog regiona jeste da se ekonomija uzme kao najbolji okvir za unapređenje odnosa, pacifikaciju celog regiona, kao i za pomirenje i smanjenje predrasuda, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović komentarišući regionalnu inicijativu mini Šengena.

Otvoren seminar o evropskom semestru

25. decembar 2019. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom finansija, organizovalo je seminar „Evropski semestar za države članice EU i saradnja sa Republikom Srbijom“.

Konsolidovana verzija Ugovora o EU i Ugovora o funkcionisanju EU dostupna i na srpskom jeziku

20. decembar 2019. | Beograd

Prevod Konsolidovane verzije Ugovora o Evropskoj uniji i Ugovora o funkcionisanju Evropske unije na srpski jezik završen je zajedničkim radom Ministarstva za evropske integracije i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo. Na stručnoj redakturi teksta prevoda radio je veliki broj redaktora iz državnih organa i organizacija, kao i Narodne banke Srbije, a u njoj su učestvovali i predstavnici akademske zajednice.

J. Joksimović i Luteroti: Austrija se zalaže za podsticajniji i brži proces pregovora

19. decembar 2019. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Austrije Nikolasom Luterotijem o nastavku evropskog puta Srbije, saradnji dve države u procesu pristupanja, bilateralnim odnosima, prilikama u regionu i ostalim temama.

Organizovan seminar o stručnoj redakturi

17. decembar 2019. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je seminar „Stručna redaktura – metodologija i specifičnosti“, za državne službenike koji se bave ovom oblašću.

J. Joksimović i Cerar: Slovenija podržava politiku proširenja i evropske integracije Srbije

17. decembar 2019. | Novi Sad

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je u Novom Sadu sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Slovenije Mirom Cerarom o nastavku evropskih integracija Srbije i saradnji dveju država u tom procesu, bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i drugim temama.

J. Joksimović i Amendola: Italija se zalaže da Srbija što pre postane deo EU

16. decembar 2019. | Beograd

Ministar za evropske poslove Italije Vinćenco Amendola izjavio je danas da bi bila politička greška da se ne otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te da ne želi da to donese konfuziju Srbiji.