Конференција „Преговори о приступању Европској унији: нови контекст“ одржана данас у Палати Србија у Београду

25. мај 2017. | Београд

Конференција „Преговори о приступању Европској унији: нови контекст“ одржана данас у Палати Србија у Београду

Преговарачки тим за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције, а уз подршку Владе Савезне Републике Немачке, посредством Немачке организације за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) организовао је конференцију на којој су размењена искуства о процесу преговора о приступању Европској унији, на којој су говорили и неки од некадашњих шефова преговарачких тимова и учесници преговора из држава Централне и Источне Европе, као и из региона Западног Балкана.

Скуп су отворили Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, Оскар Бенедикт, вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Републици Србији и Аксел Дитман, амбасадор Савезне Републике Немачке у Републици Србији. На скупу је учестовао велики број високих званичника из Србије, пре свега чланова Преговарчког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ, затим чланови 35 преговарачких група, као и представници цивилног сектора.

У уводном излагању, шеф Преговарачког тима за вођење преговора између Србије и ЕУ изјавила је да су европске интеграције инструмент великих и значајних промена у нашем друштву и захвалила се немачкој влади и Делегацији Европске уније на досадашњој подршци и помоћи у процесу приступања Србије ЕУ. Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман пренео је став своје земље о потпуној подршци европској перспективи региону Западног Балкана, истичући и да је то став ЕУ. Дитман је на конференцији “Преговори о приступању ЕУ - нови контекст” рекао да је то опредељење недвосмислено потврдио Европски савет, изразивши истовремено задовољство и због организације данашњег скупа који је и добар практични пример  те подршке европском путу Србије.

Вршилац дужности шефа Делегације ЕУ Оскар Бенедикт изјавио је данас да ЕУ остаје посвећена политици проширења и нагласио да од напретка у поглављима 23 и 24 зависи темпо преговора Србије са ЕУ, те да је неопходно да грађани Србије знају шта за њих саме значи улазак у ЕУ.