Влада мора приближити Србију Европској унији

15. септембар 2005. |

Београд/Кикинда, 14. септембар 2005. године - Потпредседник Владе Републике Србије и шеф Преговарачког тима Републике Србије за преговоре са Европском унијом Мирољуб Лабус изјавио је данас да ова Влада до краја свог мандата мора значајно да приближи Србију Европској унији.

Лабус је на конференцији за новинаре, одржаној у Кикинди у оквиру наставка кампање `Европа куца на твоја врата`, оценио да је севернобанатски регион перспективан, привреда извозно оријентисана, а овдашње становништво животно заинтересовано за убрзање процеса приближавања наше земље ЕУ.



Он је навео да после састанка са привредницима северног Баната није чуо велике жалбе и напоменуо да је атмосфера у разговору с њима била много конструктивнија и оптимистичнија него на неким другим местима.



Према његовим речима, приватизована предузећа у Кикинди добро послују, а предузетници нису тражили државне субвенције.



Лабус је нагласио да смо сада у процесу институционалних промена које су оцењене изузетно позитивно, што се види и из извештаја Светске банке, и додао да нас у привреди чекају структурне промене. Влада Србије усвојила је агенду према којој је 2012. година могућег уласка СЦГ у Унију, навео је он.



Ако се упореди ситуација у нашој земљи са земљама у окружењу, види се да смо доста тога већ урадили, тако да је 2012. година врло оптимистична, али и реално остварива прогноза, објаснио је потпредседник Владе.



Говорећи о извештају Светске банке, према којем је СЦГ сврстана међу 12 водећих земаља по брзини реформи спроведених прошле године, он је оценио да ће то подићи углед наше земље у светским привредним круговима.



Потпредседник Владе прецизирао је да је то оцена потпуно независне и угледне светске институције, која каже да су у претходних годину дана настављене реформе које су значајно побољшале могућности оснивања и пословања нових предузећа.



Према његовим речима, Влада ће проучити све предлоге који ту постоје и све елементе пословања, и тамо где треба да унапређује пословну климу, у наредних 12 месеци то ће и урадити.



У делегацији која је у оквиру кампање `Европа куца на твоја врата` данас посетила Кикинду били су и министар привреде у Влади Републике Србије Предраг Бубало, амбасадор Републике Чешке у СЦГ Иван Јастраб, заменик амбасадора Аустрије Улрике Хартман и први секретар Делегације Европске комисије у СЦГ Дејвид Хадсон.



Приликом посете Кикинди делегација је разговарала и са представницима локалне самоуправе, након чега је посетила фабрику слаткиша `Банини` и нафтна поља у Мокрину.



Такође, представници Владе Србије и дипломатског кора посетили су Средњу економску школу у Кикинди, где су са ученицима разговарали о процесу европских интеграција, а током поподнева састали су се и са пољопривредницима у Банатској Тополи.