Америчка влада обезбедила 9 милиона долара за јачање привреде и унапређење рада институција у Србији

28. април 2017. | Београд

Америчка влада обезбедила 9 милиона долара за јачање привреде и унапређење рада институција у Србији

Jадранка Јоксимовић, министар задужен за европске интеграције и Аза Ел-Абд,  директор Америчке агенција за међународни развој (УСАИД) у Србији, потписали су данас aмандман на Споразум за боље функционисање државне управе Србије (у вредности од 4.450.000 америчких долара) и aмандман на Споразум за конкурентнију тржишну економију у Србији (у вредности од 4.645.425 америчких долара).

Након потписивања ових документа Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције и Кајл Скот, амерички амбасадор у Србији, посебно су истакли да су ових додатних девет милиона долара пре свега америчка подршка напорима Србије у приступању ЕУ и то за унапређење рада институција, борбу против корупције, јачање владавине права и привреде у Србији.

Од 2001. године, Сједињене Америчке Државе су, преко Америчке агенције за међународни развој, обезбедиле око 748 милиона долара и у сарадњи са грађанима Србије радиле на јачању демократске управе и конкурентости привреде у Србији. Досадашња помоћ УСАИД-а Србији је омогућила: добијање грађевинских дозвола и поштовање захтева инспекцијског надзора лакше је и транспарентније; Србија је једна од десет земаља на свету која је највише напредовала на Doing Business листи Светске банке за 2016. годину; широм Србије реновирани су прекршајни судови, а у неким судовима опште надлежности смањен је број старих предмета и до 80 одсто; уведена су решења електронске управе у 83 општине у Србији, што је грађанима олакшало промену пребивалишта и упис у матичне књиге рођених и венчаних; Србија је добила помоћ при изради првог Закона о заштити узбуњивача, што је олакшало пријаву корупције и преваре на безбеднији начин за узбуњиваче.